• Načítám...
>

Praha 9 vybudovala ubytování pro ukrajinské uprchlíky

  • 18. března 2022,
  • 14:09,
  • PRAHA 9,
  • Marek Tereba

O imigranty z Ukrajiny se stará i Praha 9. Ve svých prostorách vybudovala společně s pomocí tamních dobrovolníků, firem i organizací ubytování pro několik desítek utečenců z Ukrajiny.

Reklama

Ubytování pro osmdesát uprchlíků vytvořila během několika dnů devátá městská část. Ještě před týdnem to tady vypadalo asi takhle. Momentálně se ale již zabydlují první imigranti z Ukrajiny. 

"Vzniklo tady 23 pokojů, většinou je to po 4 lidech, jak se poskládaly postele, všechen nábytek je smontovaný, pokoje jsou připraveny, jsou tady lůžkoviny, skříně, lednice v každém pokoji, není to nějaký vysoký standard," řekl Leoš Toman, tajemník úřadu Městské části Praha 9.

"První víkend jsme uklízeli, během týdne nám sem dárci naváželi různé věci, které jsou potřeba, jako postele, lednice a jiné. Druhý víkend jsme to montovali. Na této práci se podílela řada firem, mezi nejvýznamnější, které bych chtěl jmenovat, je například IKEA," řekl Jiří Janák, radní MČ Praha 9.

Právě tato švédská společnost vybavila pokoje jak postelemi, skříněmi, tak poskytla také třeba kuchyňské vybavení.

"Praha 9 byla jedním z těch prvních projektů, který nabídl dlouhodobé ubytovací kapacity, což pro nás bylo velmi důležité, protože jsme chápali, že i vzhledem ke kulturnímu kontextu a potřebám budou dlouhodobé kapacity potřeba. Co tady můžete vidět, tak je vybavení pokojů, je to kompletní vybavení včetně postelí, stolů, židlí, i kuchyňských linek, ale darovali jsme 1600 produktů o celkové hodnotě 1, 2 milionů korun," řekla Barbora Geršlová, manažerka udržitelnosti, IKEA.

Praha 9 ale nezapomíná ani na další dárce a pomocníky z řad dobrovolníků, bez kterých by podle slov radnice toto ubytování vůbec nevzniklo. 

"Například pan Semrád z Jablunkova nainstaloval internetovou síť, iQ-Tech servis kamerový systém, COM PLUS dodali lednice, pračky, plotýnky, Česká spořitelna se zúčastnila, konkrétně region Praha, oblast Sever, Leasing České spořitelny, M.D. OMEGA INVEST dodali matrace a ten seznam je opravdu dlouhý. Další dlouhý seznam, který tady mám, je občanů, kteří nám přišli pomoci. První víkend se jich zde objevilo 60, druhý také a pak už jsme dokonce museli omezit ten počet, protože bychom se zde nemohli ani pohybovat," řekl Jiří Janák. 

Devátá městská část zde chce přednostně ubytovat zdravotnický personál a učitelky.

"Učitelky potřebujeme, protože už teď máme nějakých 500 dětí na Praze 9 a potřebujeme, aby se o ně někdo postaral," řekl Leoš Toman.  

Ukrajinští imigranti budou v budově bývalé pošty ubytováni zatím na dobu neurčitou. V budoucnu ale Praha 9 plánuje postavit na tomto místě novou školu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu