• Načítám...
>

Na Proseku oslavili 32. Svatováclavskou pouť

  • 24. září 2023,
  • 9:42,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Na Proseku oslavili už 32. ročník tradiční Svatováclavské pouti a 24. ročník Vysočanského vinobraní. Opět se konala v okolí kostela svatého Václava v Praze 9. A jak už to u každé správné pouti bývá, tak ani tady nechyběly typické kolotoče, střelnice a atrakce pro malé i velké. A kdo by náhodou dostal hlad, tak pro něj tu bylo hned několik stánků s nejrůznějším občerstvením. Spousta lidí pak na akci dorazila i kvůli dobrému vínu, o které se postarala nedaleká vinice Máchalka, kde se také nachází vyhlídkové kolo, které tam navíc bude až do listopadu.

Reklama

V okolí kostela svatého Václava v Praze 9 proběhl už 32. ročník oblíbené Svatováclavské pouti na Proseku společně s 24. Vysočanským vinobraním. A tak jako každý rok se návštěvníci, kterých dorazil hojný počet, mohli těšit na bohatý doprovodný program pro všechny věkové kategorie i rodiny s dětmi. 

"Vzadu za kostelem je historické tržiště, na to se lidé také těší, jsou tam rytíři, mohou si vyzkoušet střelbu z kuše, házení bojovou sekyrou a spoustu středověkých věcí," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

"Pak je tady čeká spousta zábavy, muziky, dětských her, máme tady také kolotoče, protože k pouti od nepaměti prostě patří, různí kejklíři, takže vše, co bylo tradiční k svatováclavským poutím, to tady najdete," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Praha 9.

Asi největší atrakce se ale nachází v okolí vinice Máchalka.

"Něco tady zůstane i po pouti, v prostoru u vinice u bobové dráhy je vyhlídkové kolo, nasednete a vyjedete nahoru a uvidíte celou Prahu jako na dlani, kolo tady zůstane až do půlky listopadu," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

A právě víno z vinice Máchalka už ke Svatováclavské pouti neodmyslitelně patří.

"Ten starý sad a nálety jsme tenkrát vyčistili a obnovila se ta tradice, která tady byla, protože s Prahou 9 byly spojené nejen zemědělské usedlosti, ale bylo to vlastně vinařství, čili obnova té Máchalky byla jedna ze zásadních věcí, proběhla v roce 1996 a loni jsme měli takovou velkou radost, protože celý ten viniční svah se podařilo se soukromým vlastníkem prodloužit až k Vysočanské estakádě," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Praha 9.

Na populární proseckou akci dorazil i otec zakladatel pan Tomáš Kladívko, který nechyběl ani na jednom z ročníků a cenil si hlavně příznivého počasí, protože to nebylo zdaleka každý rok samozřejmostí. 

"Zažili jsme tady některé poutě, kdy pršelo tak mocně, že jsme museli zrušit venkovní program a v bývalé hospodě U Brabců jsme v sále tančili a zpívali, byly to hezké zážitky z historie," řekl Tomáš Kladívko - zakladatel Svatováclavské pouti na Proseku.

Svatováclavskou pouť zahájil průvod svatého Václava a jeho družiny, který celou akci zároveň posvětil.

Na pódium nakonec dorazil „skutečný“ kníže Václav, i když na akci údajně dorazil i falešný Václav, který se za něj vydával.

"Slyšel jsem, že to zpestřil jeden pán, který říkal, že je svatý Václav a chtěl jít na podium a prokazoval se občanským průkazem Václav Svatý," řekl Adam Vážanský (ODS) - místostarosta MČ Praha 9.

Svatováclavská pouť, která kombinovala typické pouťové atrakce s pitím dobrého vína, se zkrátka lidem musela líbit.

anketa

"My sem chodíme každý rok jak na burčák, tak s malou na nějaké atrakce."

"Je to moc milá akce a už jsme si i povídali s nějakými lidmi, co jsou tady ve stáncích a je to tu moc milé, takže jsem ráda, že tu jsem."

"Určitě mě bude zajímat burčák, rád si dám jak růžový, tak bílý. Uvidíme."

"My chodíme každý rok, protože bydlíme tady kousek a svatého Václava známe osobně."

"My sem chodíme na dobrý burčák, to je vždy radost na pouti. Všichni Prosečáci tady mají být, vypadá to, že tady skoro jsou."

První historicky doložená pouť na Proseku, tedy putování po Svaté cestě z Proseka do Staré Boleslavi se konala v roce 1609. Poutě do Staré Boleslavi sice známe už z dřívějších dob, kdy byl mariánský kult doplněn kultem svatováclavským, ale to se proudy poutníků z různých míst spojovaly až v blízkosti cíle. Teprve od roku 1609 je připomínalo spojení poutníků z různých míst na Proseku, odkud po požehnání společně putovali do Staré Boleslavi. Současná tradice začala v roce 1991 a vinobraní na Máchalce v roce 1996. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu