• Načítám...
>

Čakovická gastroškola měla maturitní banket

Gastroškola v Čakovicích uspořádala maturitní banket. Studenti tu mohli ukázat, čemu všemu se naučili a zároveň od svých učitelů získat ohodnocení svých dovedností. Tato forma zkoušky je mezi studenty velmi oblíbená, protože se tu spojuje teorie a praxe.

Reklama

Studenti SOŠ a SOU Čakovice připravili maturitní banket. Ozdobili slavnostní tabuli a nachystali gastronomicky náročné menu. 

"Je to vlastně pětichodové menu, kterým představí státní návštěvu, která byla uspořádána panem prezidentem Havlem, a byli pozváni 4 velmoci, hlavně tedy jejich představitelé. Byla to paní Margaret Thatcherová, poté to byl Helmut Kohl, dále George Bush a Michail Gorbačov. A pro ty 4 měli společnou státní návštěvu a přesně toto, co bude dnes servírováno, bylo podáváno na hradě," řekla Věra Nováková, ředitelka SOŠ a SOU Čakovice. 

Pět chodů představuje 5 vybraných lahůdek a jejich příprava je náročná na čas, fantazii, i na zkušenosti. 

"Jako předkrm byla zvěřinová paštika s houbami, pak byl chřestový krém, candát s pyré, srnčí hřbet přesně na kosti a potom dezert, to je pudink diplomat s ovocem a samozřejmě káva," řekla Věra Nováková.

Na banketu se hodnotila nejenom kvalita pokrmů, ale i správnost servírování, profesionální chování, empatie a upravenost číšníků včetně řeči jejich těla. 

"Jedna z důležitých věci pro hosta je, aby jeho obsluhující byl usměvavý, jeho řeč těla nám ukazuje tu dobrou stránku restaurace a toho člověka," řekla Kristýna Barešová, maturantka.

"Já myslím, že nejtěžší bylo asi připravit si to maso. Naporcovat to, odblanit, vykostit," řekla Anna Svatošová, maturantka. 

"Žáci toto mají jako závěrečnou zkoušku v rámci maturity. Ukazují zde dovednosti, které se naučili za poslední 4 roky," řekl Václav Porgl, šéfkuchař SOŠ a SOU Čakovice. 

Tabule, kterou připravili na nadcházející banket, je nádherná. Je vidět, že se na své budoucí povolání připravují opravdu zodpovědně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu