• Načítám...
>

Praha uvítala velvarské vejconoše

  • 15. dubna 2019,
  • 12:04,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Z Velvar až do Prahy putovali tvrdovaječníci. Velvarská vejce na Karlově mostě pak převzal pražský primátor. Touto akcí organizátoři připomněli největší českou vaječnou legendu spojenou se stavbou Karlova mostu.

Reklama

Průvod tvrdovaječníků přes Karlův most vzbudil zaslouženou pozornost Pražanů i cizinců. Ti většinou nechápali, proč pár koní táhne povoz naložený vejci natvrdo a proč je páni v historických kostýmech ještě vláčejí v nůších na zádech. A kdo se nezajímá o pražské legendy, tak ani chápat nemůže, protože neví o té, podle které se do základů Karlova mostu sypala syrová vejce svezená z širokého okolí Prahy. Jen Velvarští to prý úplně nepochopili a rovnou vejce uvařili. Ale podle velvarského starosty to bylo jinak.

"Oni, jako jediní, pochopili jak se zachovat k podivným vyhláškám vedení. A pokud Karel IV. nařídil, že se mají dovézt vejce do malty a oni je dovezli natvrdo, tak my jsme na ně pyšní a začali jsme tvrdovaječnictví razit jako zásadní životní světonázor, který vám umožní vysvětlovat si různá ne zas tak dobrá opatření po svém, což je v dnešní době stále více potřeba," řekl Radim Wolák, starosta Velvar.

A tak velvarský spolek Natvrdlí odkazuje na hrdinské činy předků.

"Je to jedno z hesel, se kterými přišli, že natvrdlostí vstříc ke šťastným zítřkům. Já si myslím, že to je heslo naší doby," řekl Zdeněk Bergman, ředitel Muzea Karlova mostu.

"Milí Pražané, děkujeme vám velmi za vaše vřelé přijetí. Je pro nás velkou ctí nositi naše vejce na této obnovené pouti k vám do Prahy," řekl Radim Wolák.

"Za tento váš výživový příspěvek vám srdečně děkuji, zejména s ohledem na blížící se Velikonoce," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

"Vážený pane primátore, přivezli jsme vajec plný povoz. A ta nejlepší jsme naložili do té největší nůše, kterou u nás máme. Poprosil bych předsedu spolku Natvrdlých, pana Krakena, aby vám je předal," řekl Radim Wolák.

"Je potřeba si připomínat tyto legendy. A zrovna tato je velice dobře připomenuta dnes," řekl Zdeněk Hřib.

Vajíčkobraní na Karlově mostě aneb putování tvrdovaječníků z Velvar na Karlův most zorganizovalo Muzeum Karlova mostu letos už počtvrté. A v této tradici hodlá pokračovat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu