• Načítám...
>

V Chuchli začala sezóna klusáků

  • 15. dubna 2019,
  • 13:32,
  • PRAHA,
  • Věra Dušková

Na chuchelském závodišti se odehrála letošní klusácká premiéra. Úvodní dostihový den měl na programu sedm dostihů. Mezi ně patřil i první díl seriálu dostihů pro francouzské klusáky.

Reklama

Prvním dostihovým dnem letošní dostihové sezóny klusáků v pražské Chuchli začal i celoroční seriál dostihů vyhrazený pro francouzské koně. A to dostihem startovaným z met - Cena Praha TV Trotteur Francais I.

"U nás běhají francouzští klusáci zapsaní v plemenné knize francouzské. Je to francouzský projekt Trotteur Francais a Francouzi to i financují," řekl Zdeněk Vávra, člen Výkonného výboru České klusácké asociace.

"Byli jsme v tom nějak úspěšní v minulosti?"

"Docela úspěšní. V loňském roce byl vybrán zástupce z ČR v projektu Trotteur Francais. Reprezentoval nás jezdec Mykola Volf v Paříži. Tam v pozici outsidera dokázal zvítězit v konkurenci 14 evropských jezdců," řekl Zdeněk Vávra.

"Nečekal jsem to. Bylo to dobré, opravdu skvělé," řekl Mykola Volf, jezdec.

Na rozdíl od ostatních klusáckých dostihů mohou v projektu Trotteur Francais startovat pouze a jedině francouzští koně.

"Ti koně, kteří mohou běhat ten francouzský dostih, se musí dovézt z Francie? Nebo se chovají u nás?"

"Většina těch koní se prvně dovezla z Francie. Dnes tady jsou chovatelé, kteří chovají francouzské klusáky v ČR," řekl Zdeněk Vávra.

"A kdo na ten chov dohlíží?"

"Na chov dohlíží francouzská autorita, která vede francouzskou plemennou knihu," řekl Zdeněk Vávra.

Sobotní dostih vyhrazený francouzským koním vyhrál Fairway s jezdcem Zdeňkem Škobisem.

"Mám dobrou trenérku, která se jim věnuje dennodenně. Samozřejmě to je hlavně její zásluha," řekl Zdeněk Škobis, vítěz dostihu.

V prvním dostihovém dni letošní sezóny se kromě dostihu vyhrazeného pro francouzské koně běželo 6 dalších dostihů včetně Pražské dubnové ceny. Ta byla výrazem poděkování hlavnímu městu Praze, bez jehož podpory by klusáci v Chuchli jen těžko běhali.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu