• Načítám...
>

Bude bydlení v Praze dostupnější?

  • 16. dubna 2019,
  • 15:56,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Vedení hlavního města uspořádalo setkání s novináři na téma bydlení, kde představilo svou strategii v této problematice. Akce se zúčastnili radní Adam Zábranský, Hana Marvanová, Petr Hlaváček a předseda Výboru pro bydlení Pavel Zelenka.

Reklama

Problematika bydlení v Praze a úloha města. To bylo hlavní téma pro dubnové setkání s novináři, které uspořádalo vedení Prahy.

"Chystáme několik způsobů podpory bydlení, chystáme městského developera, který má pracovat hlavně v těch jednotlivých územích, má pomáhat s koordinací a dohodami v tom území. Potom bychom rádi spolupracovali dále s družstvy, třeba i v nějakých marginálních formách, jako je třeba Baugruppe, což je taková minoritní skupina, ale i se soukromými investory, kteří zajišťují významnou část trhu," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Baugruppe je, jednoduše řečeno, příležitost pro aktivní lidi, kteří sice nedosáhnou na vlastní bydlení formou hypotéky, mají ale třeba schopnosti zorganizovat výstavbu. Pro město je to příležitost jak využít zbytkové menší parcely, kde by se nevyplatilo stavět velkým developerům nebo městu samotnému," řekl Pavel Zelenka, předseda Výboru pro bydlení ZHMP.

Vedení hlavního města chce také podpořit družstevní byty. Slibuje si od toho dostupnější bydlení pro střední vrstvu.

"Byla by to bytová družstva, která by dostala do nájmu nebo z titulu práva stavby pozemky, které patří městu, na kterých lze stavět. Tím by ten projekt mohl být levnější a ta bytová družstva by fungovala s účastí hlavního města Prahy. V tomto projektu by vznikly jak družstevní byty, bylo by to otevřeno zájemcům pro pořízení vlastního bydlení, tak by tam mohly vzniknout i městské byty," řekla Hana Marvanová.

Navrhovaná řešení pro lepší bytovou situaci v Praze představili zástupci všech koaličních stran. A při této příležitosti tak mohli rovnou vyvrátit spekulace o tom, že by koalice zažívala krizi.

"My v té oblasti bydlení spolupracujeme velmi dobře jak s náměstkem Hlaváčkem, tak s paní radní Marvanovou, tak s předsedou bytového výboru panem Zelenkou. Ta spolupráce funguje opravdu dobře, scházíme se pravidelně a nějak postupně ty kroky, které jsou potřeba, děláme. Teď si děláme takový seznam úkolů, aby každý měl jasný úkol v té oblasti, protože tam v oblasti bydlení je několik segmentů," řekl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy.

Kromě podpory družstevního bydlení město zároveň inventarizuje své byty. Podle radního Adama Zábranského už požádalo jednotlivé radnice, aby magistrátu zaslaly zprávu o tom, kolik bytů mají a jak jsou využívány. Založena byla navíc i speciální magistrátní komise, která se bude otázkou bydlení následně zabývat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu