• Načítám...
>

V Satalicích je nový les Arborka

  • 29. května 2019,
  • 23:34,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V Satalicích byla dokončena výsadba lesa pojmenovaný Arborka. Jeho plocha se rozkládá na 18 hektarech a slouží lidem nejen k odpočinku. Mohou ho využívat i cyklisté či in-line bruslaři. Tento projekt je součástí strategie hl. města Prahy, jehož cílem je čelit klimatickým změnám.

Reklama

Vedení pražského magistrátu se snaží bojovat proti dlouhodobému suchu a klimatickým změnám výsadbou stromů a zeleně. Jedním z takových projektů je nově vysazený les v Satalicích. Investice vyšla hlavní město na 11 milionů korun.

"V letošním roce jsme již na jaře vysázeli přibližně 160 tisíc takovýchto stromků. Vidíte, že jsou poměrně malé právě proto, aby se nám ujaly. Není to žádná monokultura, jsou to různé typy stromů, převážně tady vidíme dub, je tam ale i modřín, habr, lípa a podobně," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Tento les se rozprostírá na ploše 18 hektarů, což je zhruba 25 fotbalových hřišť. Je propojen mlatovými i asfaltovými cestami. Díky tomu nabízí 2,5 kilometru dlouhou trasu, kterou mohou využít jak cyklisté, tak i in-line bruslaři.

"Místo je na hranici městských částí Praha 14 a Praha - Satalice. Vede tady významná cyklotrasa směrem na Kbely, Letňany, do Čakovic a dále. Takže tento prostor je přístupný všem, kdo projíždí nebo prochází, konkrétně i pro malé děti s rodiči, protože je tu bezpečí. Nemusí nikde přejíždět přes velké silnice," řekla Milada Voborská, starostka MČ Satalice.

Zatím tato plocha jako les nevypadá. Vzhledem k dobré kvalitě půdy by tu ale měly stromy vyrůst do výšky 5 metrů už za 10 let.

"Vzhledem k tomu, že tady jsou hodně bohaté půdy, počítáme, že stromy porostou extrémně rychle. Myslím, že už po 10 letech budou stínit. Ve 4 nebo 5 metrech už strom ten stín dává," řekl Dan Frantík, vedoucí Odd. péče o zeleň, Magistrát hl. m. Prahy.

V nejbližších týdnech bude tento les vybaven i nezbytným mobiliářem, jako jsou lavičky a odpadkové koše.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu