• Načítám...
>

Praha zveřejní smlouvy a faktury

  • 7. června 2019,
  • 15:56,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Hlavní město zpřístupnila smlouvy a faktury na svých webových stránkách. Pomáhat mu v tom bude operátor ICT. Kromě toho zde Pražané najdou i profesní životopisy členů představenstev a dozorčích rad městských firem.

Reklama

Pražský magistrát zpřístupnil na svém portálu www.praha.eu rozpočet a faktury od roku 2014. Zájemci zde naleznou i současné platné nájemní smlouvy nebo objednávky s nižším plněním než 50 tisíc korun.

"Jedná se asi o 220 tisíc smluv, takže tam budou moci dohledat v podstatě jakékoliv smlouvy," řekl Adam Zábranský, radní hl. m. Prahy.

Na evidenci smluv spolupracuje vedení hlavního města s Operátorem ICT, který plní funkci koordinátora otevřených dat.

"Budeme hledat takovou formu, která je ideální jak pro veřejnost, aby měla kontrolu nad tím za co se utrácí a jaký typ informací mohou dostat, současně budeme ale přemýšlet i nad tím, jaké informace by neměly být zveřejněny, případně ne hned, aby to dávalo smysl," řekl Michal Fišer, ředitel společnosti Operátor ICT.

Na webových stránkách budou zveřejněny i profesní životopisy členů představenstev a dozorčích rad městských firem. Pražané si tak budou moci ověřit odbornost jednotlivých lidí, kteří byli do těchto funkcí dosazeni.

"V minulosti se bohužel často stávalo to, že do dozorčích rad, případně do představenstev městských firem, byli dosazováni lidé, kteří tam zjevně byli dosazeni jako straníci a neměli dostatečnou odbornost na vykonávání těch funkcí. My jsme tento systém ukončili," řekl Adam Zábranský.

Uživatelé ocení i lepší funkčnost odkazů týkajících se programů zastupitelstev a evidence hlasování všech politiků. V minulosti se totiž často stávalo, že po opakovaném kliknutí na odkazy už se informace nezobrazovaly a nešly ani přeposlat další osobě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu