• Načítám...
>

Při chůzi na slackline posílíte skryté svaly

  • 11. června 2019,
  • 17:50,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Slackline neboli moderní provazochodectví si získává stále více příznivců a patří mezi nejrychleji se vyvíjející sporty. Původ pravděpodobně pochází z cirkusu. V dnešní době se však na laně dají dělat nejrůznější triky či gymnastické prvky, které posilují i vnitřní svalstvo.

Reklama

Balancování, chození a skákání na popruhu upevněném mezi 2 body. Tak se dá stručně popsat slackline. Na rozdíl od chození po provazu není tento popruh natažený napevno ale je více pružný.

"Historicky se ještě uvádí takové počátky v Yosemite, kdy si lezci chtěli zkrátit čas té volné chvíle, tak tam chodili po takových řetězech, které byly u parkoviště. Asi netrvalo dlouho, že je napadlo to, že mohou chodit buď po laně nebo po nějakém popruhu," řekl Lukáš Pátek, instruktor.

V současné době lze na slackline popruhu dělat různé cviky či triky. Podle toho se i volí jeho šířka či délka.

"Tím prvním bylo základní jednoduché chození, což po chvíli přestane bavit, takže se začaly vyrábět slackliny pro triky, ať už skoky do výšky, otočky, salta a tak dále. To nazýváme obecně trickline. Slackline je v podstatě rozdílná jen v tom, že má šířku většinou 5 centimetrů a není tak dlouhá," řekl Lukáš Pátek.

Začátečníci nejprve trénují koordinaci těla ve stoje bez chůze. Důležité je využívat ruce pro udržení stability. Nejlépe mít je stále uvolněné a nad hlavou.

"Vyvážíte tělo na slackline aby těžiště bylo nad ní. Je lepší, když vám někdo podepírá ruku, když je tam ze stran kvůli pádu, nebo vám dá ruce, o které se opíráte. Není dobré držet ruce, protože to je o té rovnováze, ale podpírat se," řekl Lukáš Pátek.

Tento nácvik naskakování a držení stability alespoň na pár sekund vám zabere i několik hodin. Ale vyplatí se tuto část nepodcenit a dobře ji ovládat. Při koordinaci na pohyblivém laně se zapojují svaly, které běžně při sportu nepoužíváme. Naše tělo tak potřebuje čas, než si na to zvykne.

"Je to jen vyskočit a spadnout a snažit se tam udržet několik sekund. Je dobré se tam trochu snížit, trochu si do toho jakoby sednout. Tím snížíte těžiště a o to je to jednodušší," řekl Lukáš Pátek.

Pokud toto suverénně zvládáte, je načase pokusit se o první krůčky. V případě, že se budete cítit na náročnější triky, buďte připraveni i na případné pády. Proto se vyplatí trénovat v parcích nebo na písku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu