• Načítám...
>

Golem zasahuje u stovek událostí ročně

  • 13. června 2019,
  • 19:18,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Vozidlo Pražské záchranné služby Golem je českým vynálezem, který nemá ve světě obdoby. Jeho multifunkčnost je nezbytná při hromadných neštěstích a katastrofách, hojně využívaný i na Silvestra. Během příštího roku by měl projít modernizací.

Reklama

Víceúčelový velkokapacitní kamion Golem využívá záchranná služba hl. m. Prahy od roku 2006. Od této doby zasahoval u desítek hromadných neštěstí a stovek preventivních akcí. Nejčastěji je vůz nasazován při potencionálních nehodách na letištích či sportovních akcích jako je třeba maraton. Pomáhá zkrátka všude tam, kde je potřeba rychle a spolehlivě ošetřit v krátkém čase velké množství zraněných.

"Akce typu ukázka pro děti, dětské dny, dny IZS, zajišťování maratonu, Silvestr na Václavském náměstí. Pak to jsou také výjezdy, preventivní, kde stojíme někde kolem a když je potřeba, tak se aktivujeme jako složka," řekl Vladimír Michálek - řidič modulu hromadného neštěstí.

Golem poskytuje zázemí nejen zraněným, ale i zdravotníkům, operátorům, i řidiči. Modul je proto rozdělen na několik částí. V případě nasazení mu zabere příprava na ošetření pacientů pět minut od přistavení.

"Pokud se jedná o pacienty, kteří budou transportováni z nemocnice na jiné pracoviště, tak těm poskytneme dočasný azyl. Pokud je to mimořádná událost, tak záleží na personálu, do hodiny máme svolávací systém, kde se seženou záchranáři, kteří v tom modulu budou pracovat, takže je to závislé na počtu záchranářů. Na obě dvě krovky při plném obsazení Golema jsme schopni ošetřit 50 lidí do hodiny," Vladimír Michálek - řidič modulu hromadného neštěstí

Největší výhoda vozu spočívá v rozložitelnosti. Po stranách vzniknou prostory suplující stany, které lze uzavřít a klimatizovat nebo naopak vytopit na 30 stupňů celsia. Ve voze je 12 přípojek kyslíku. Záchranáři tak mohou ošetřit 12 pacientů ve vážném stavu a další lehce zraněné osoby.

"Je to tzv. průchoďák. Jednou stranou ti pacienti přichází i s posádkou, posádka má veškerý zázemí pro to, aby toho pacienta dokázali vyšetřit, ať je to těžké zranění, středně těžké a nebo lehčí. Odchází roztřídění, podle druhu zranění a čekají na příkaz budoucího transportu, který je odešle do nemocnice. Záleží podle stavu pacienta. Ti nejvíce zranění jdou do nejbližších nemocnic, zatímco ti méně čekají o něco déle a pak jedou do těch vzdálenějších nemocnic. Je to pro to, aby se v tom náporu těch pacientů nezahltila první nemocnice," Vladimír Michálek - řidič modulu hromadného neštěstí.

Ve vrchní části Golema se nachází řídící středisko, které je určeno pro dispečery a vedoucího zásahu. Díky tomuto umístění mají absolutní přehled o situaci kolem nich. Z tohoto prostoru lze ještě vyjít na střechu - ta je opatřena plošinou, na které může přistát i malý vrtulník typu Robinson. Ten pomáhá veliteli záchranářů lépe se zorientovat nad terénem, kde vznikla nehoda.

"Operační středisko se nachází v horní části toho modulu, to je ta výsuvná část. Tam jsou tři dispečerská místa, námi jsou obsazená dvě, jedno je volné pro další složku IZS," Vladimír Michálek - řidič modulu hromadného neštěstí.

Multifunkční vůz Golem se po 13 letech činnosti připravuje na modernizaci. Pokud půjde vše podle plánu - úpravy by měly začít v příštím roce. Modul bude vybaven například kamerovým systémem, dojde k výměně vnitřního osvětlení a také ke snížení spotřeby energie. Zároveň bud pořízen nový tahač, který bude výkonnější například v kopcovitém terénu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu