• Načítám...
>

Město omezí vizuální smog v historickém centru

  • 15. června 2019,
  • 3:00,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Vedení hlavního města chce více kultivovat objekty, které jsou v pražské památkové rezervaci. Stavby často využívají provozovatelé restaurací a obchůdků, kteří nedbají tolik na estetiku. Trnem v oku je i druh sortimentu, který je v těchto místech nevhodný.

Reklama

Nepřehlédnutelné reklamní poutače nebo nevhodný sortiment a služby. Takový je pohled na některé historické objekty v památkové rezervaci. Ty většinou využívají provozovatelé restaurací, masérských salonů či prodejci různých, většinou nevhodných, rekvizit. Podle odborníků tento vzhled degraduje význam památek.

"V těch krásných a často i velmi dobře opravených budovách v centru Prahy na ulicích v těch provozovnách sídlí obchody, které prodávají masky Hitlera, jsou tam červenozelené cedule lákající na masáže v thajském ráji a podobně. Jsou to často věci, které hodně degradují působení a vzhled těch památek," řekla Kristýna Drápalová, odborná poradkyně.

Z těchto důvodů plánuje vedení magistrátu změnu. A to posílením komunikace se soukromými a státními subjekty, které v těchto objektech působí.

"Tam je samozřejmě potřeba soubor drobnějších opatření. Lepší komunikace s majiteli různých objektů, kde jsou třeba velké reklamní výlepy nebo tam visí reklamní poutače. Také se státními objekty," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Zároveň bude vytvořen tzv. manuál, který by např. určil maximální velikost poutačů, jejich vzhled a správné umístění. Pražský magistrát se nechá inspirovat podobných dokumentem, který byl ke stejnému účelu vytvořen před několika lety v Brně.

"Dost často je to jen o tom, že oni třeba nevědí. Je to o nevzdělanosti v této oblasti a podobně. Ten manuál bude metodická podpora. Bude ale samozřejmě sladěný se všemi ostatními vyhláškami nebo regulacemi, které platí, aby ten člověk, když to udělá podle toho manuálu, mohl vědět, že to má v pořádku se vším ostatním," řekla Kristýna Drápalová.

Dialog s provozovateli i institucemi sídlícími v památkové chráněné rezervaci by měl začít na konci listopadu tohoto roku. Na základě diskuze bude vytvořen dokument určující přísnější pravidla, která budou platná pro všechny.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu