• Načítám...
>

Vodojem Flora prochází kompletní rekonstrukcí

  • 2. července 2019,
  • 19:41,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Rozsáhlou rekonstrukcí prochází jeden z nejstarších vodojemů na území hlavního města. Práce na vodojemu Flora začaly v březnu letošního roku. Skončit by měly na podzim roku 2020. Jeho celková oprava bude stát 126 milionů korun.

Reklama

Na začátku března se vodojem na Floře a jeho přilehlé okolí změnilo ve staveniště. Na stavbě, která zahájila ostrý provoz v roce 1914, totiž probíhá rozsáhlá rekonstrukce. 

"V současné době se rekonstruují komory č. 5 a 6, kdy se dělá celková rekonstrukce armaturních komor a samotných vodojemů," řekl Vojtěch Štorc, technický dozor, PVS.

Začalo se bouráním stropů nosných konstrukcí. Aktuálně se provádí betonáž nových sloupů, sanace stěn, podlahy a dalších drobných systémů.

"Teď se nacházíme na místě 2 komor, které jsou v provozu. Až se zprovozní komory 5 a 6, ta samá práce se bude provádět na tomto místě," řekl Vojtěch Štorc.

Některé komory tak stále fungují aby okolní oblasti byly zásobeny pitnou vodou. Jedná se především o Žižkov, Vinohrady a Vršovice. Denně na stavbě pracuje až 15 dělníků od rána až do 18:00. A to i o víkendech.

"Začali jsme těžbou zeminy, skrývkou ornice a vyvážením zeminy pryč. Následně, asi za 14 dní, se hned začalo bourat," řekla Klára Minářová, vedoucí stavby, SMP CZ.

Zvláště v těchto parných dnech se jedná o práci nikterak jednoduchou.

"V těch komorách, které můžete vidět za námi, se ani vzduch nehne, dělají se nové sloupy. Je to náročné," řekla Klára Minářová.

Hlučné práce probíhají pouze v dopoledních hodinách aby co nejméně zatěžovaly obyvatele okolních domů. Negativní ohlasy kvůli pracím nebyly z řad občanů podle investora dosud zaznamenány. Vodojem Flora si rekonstrukci zasloužil. Od let 1910 až 1913, kdy vznikal, až do teď žádnou významnější opravou neprošel.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu