• Načítám...
>

Obrysy těl na kolejích upozorňují na smrt chodců

  • 18. července 2019,
  • 22:33,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Neskákej mi pod kola - to je název už známé kampaně, která poukazuje na časté střety tramvaje s chodcem. Ty si mohou vyžádat tu nejvyšší daň. I přes apely jsou tyto nehody stále častým jevem. Tentokrát se Dopravní podnik hl. m. Prahy rozhodl na tento fakt upozornit velmi neobvyklým způsobem.

Reklama

Jen v minulém roce došlo ke 104 střetům tramvaje s chodcem. DP se proto rozhodl nastříkat na koleje obrysy těl. A to v místech, kde dochází k nehodám nejčastěji.

"Tato kampaň byla zahájena v březnu. Spustili jsme do provozu tzv. preventivní tramvaj, která má cestující upozornit na rizika spojená s provozem tramvají. Teď v posledním týdnu jsme nastříkali siluety na tramvajové svršky, které mají rovněž upozornit na ta rizika," řekla Aneta Řehková, tisková mluvčí DP hl. m. Prahy.

Statistika počtu úmrtí je neúprosná. Je v minulém roce zahynulo v důsledku střetu s tramvají 8 lidí.

"Co se týče tragických střetů s chodci, je asi nejhorší období tramvajové dopravy v Praze. Nejhorší případ jsme v loňském roce měli nedaleko odtud v Ječné ulici, kde na přechodu přecházeli 2 cizí státní příslušníci na červenou a oba za to zaplatili svým životem," řekl Petr Hloch, vedoucí jednotky Provoz Tramvaje, DP hl. m. Prahy.

Mezi nejčastější prohřešky patří nepozornost. Většina lidí na přechodech nesleduje dopravu ale raději se věnuje mobilnímu telefonu.

"Nevnímají to prostředí, používají sluchátka, dívají do telefonu, případně ještě v kombinaci s kapucí pak nemají bezpečný rozhled a je tady šance, že vstoupí přímo pod jedoucí tramvaj. Další prohřešek je nerespektování přednosti tramvaje na přechodu pro chodce a přecházejí těsně před jedoucí tramvají nebo těsně za ní," řekl Jiří Polomis, krajský koordinátor organizace BESIP.

Chodci by si měli hlavně uvědomit, že brzdná dráha tramvaje je mnohem delší než u osobních vozů a autobusů. Navíc řidič tramvaje nemá šanci se jakékoliv překážce vyhnout.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu