• Načítám...
>

V pražské zoo začala výstava šípových žab

  • 19. srpna 2019,
  • 22:11,
  • PRAHA,
  • Tomáš Horák

A náš štáb o víkendu zavítal i do pražské Zoo. Zahájena tam totiž byla výstava šípových žab. Vidět na ní můžete ty nejjedovatější žáby naší planety.

Reklama

Krásné, ale smrtící. Tak se dají charakterizovat pralesničky, neboli šípové žáby, které Indiáni využívají k přípravě jedových šipek, a které se řadí mezi nejjedovatější tvory naší planety. A na jejich unikátní výstavu zve pražská Zoo.

"Připravili jsme si kolekci žab ze Střední a Jižní Ameriky, od nejjedovatějších živočichů na planetě, po ty skoro nejméně jedovaté. Každou neděli od 13 do 16 hod. bude setkání s chovatelem, které bude bráno jako workshop, kde se bude odpovídat na otázky návštěvníků, radit jim s chovem a tak dále," popsal Jan Tůma, chovatel a zahradník Zoo Praha.

Kolekce třiceti pestrobarevných pralesniček nebyla dosud představena veřejnosti. K vidění je i nejjedovatější žába naší planety.

"Máme tady pralesničku strašnou (Phyllobates terribilis), která pochází z Kolumbie. Opravdu je to nejjedovatější žába na svět. Její jed, batrachotoxin, je tak silný, že dokáže usmrtit až patnáct lidí, dva slony, nebo dvacet tisíc myší. Je to žába, která není tolik výstražně zbarvená jako ostatní pralesničky. Je spíš oranžová, některé jsou žluté či bílé. Všechny žáby, které tady vystavujeme se narodily v České republice. Žáby, které jsou chované v lidské péči ztrácí svůj jed během několika týdnu, takže tyto žáby již žádný jed nemají, tudíž se návštěvníci nemusejí ničeho obávat," řekl Martin Dvořák, chovatel pralesniček.

Obdivovat krásu těch nejjedovatějších žab světa můžete na výstavě v Gočárově domech, která potrvá až do 20. října. Vstupné je pro návštěvníky pražské Zoo zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu