• Načítám...
>

Městská policie chce pořídit elektromobily

  • 23. srpna 2019,
  • 16:06,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Městská policie připravuje veřejnou zakázku na nákup elektromobilů. Pomáhat by měly výhradně lidem na tísňové lince. Pokud se osvědčí, v budoucnu jich městská policie chce mít až 70. Novinářům to oznámil ředitel městské policie Eduard Šuster.

Reklama

Vůbec poprvé v historii městská policie zvažuje nákup 4 elektroautomobilů. Vozy teď strážníci testují. Pokud se osvědčí, sloužit budou primárně lidem na tísňové lince 156.

"To znamená, že budou tato vozidla sloužit občanům v okamžiku, kdy budou potřebovat pomoc. My vývoj v té elektromobilitě sledujeme už zhruba 4 roky a jsme přesvědčeni, že budoucnost vozového parku ve velkých městech, zejména v Praze u bezpečnostních sborů, je jednoznačně v té elektromobilitě," řekl Eduard Šuster, ředitel Městské policie hl. m. Prahy.

Elektroautomobil v policejním provedení ale musí splňovat řadu kritérií. Důležité jsou pro strážníky např. velikost auta, rychlost nabíjení a délka dojezdu.

"Dnes už se ten dojezd u těchto typů vozidel pohybuje nad 400 kilometrů. Doba nabíjení se zkrátila pod 1 hodinu a to jsou asi ty základní parametry pro to, aby vůbec to auto bylo schopné jezdit na tísňových linkách," řekl Eduard Šuster.

Minimálně rok teď strážníci budou elektroautomobily testovat v ostrém výkonu služby. Pokud se osvědčí, chce městská policie do budoucna pořídit další.

"Podle těch výsledků ve smyslu poměru ceny a výkonu, v porovnání se stávajícími vozidly se spalovacím motorem, pak navrhnout masivní obměnu vozového parku ve prospěch elektromobility. Chceme to udělat v Praze i díky tomu, že Praha se zavázala do roku 2030 snížit emise CO2 o 45%," řekl Eduard Šuster.

Pokud vše půjde dobře, 4 automobily by městská policie mohla začít využívat už v polovině příštího roku. Jejich předpokládaná hodnota je 7,2 milionu korun. Vedení policie ale v rámci konkurenčního boje předpokládá, že by výsledná částka mohla být nižší.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu