• Načítám...
>

Restaurování největšího českého obrazu je u konce

  • 29. srpna 2019,
  • 14:17,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Muzeum hlavního města Prahy dokončilo restaurování obrazu dioramatu v Zrcadlovém bludišti na Petříně. Diorama popisuje boj Pražanů se Švédy na Karlově mostě roku 1648. O restaurování se postaral Petr Kadlec a jeho tým.

Reklama

Při příležitosti Zemské jubilejní výstavy v roce 1891 bylo vytvořeno diorama boje Pražanů se Švédy na Karlově mostě roku 1648. Po skončení výstavy se celý pavilon s obrazem přesunul na Petřín a později se z pavilonu stalo bludiště. Obraz v něm ale zůstal a prošel teď velkým restaurováním.

"Změnilo se hlavně nebe, které bylo kompletně přetřené minimálně třikrát. A to navíc ještě ne malíři jakožto umělci, ale malíři pokojů. Takže rozměr těch štětečků na plochu byl přesně na ty velké malířské štětce a některé budovy ztratily věžičky, protože nebyl čas," řekl Petr Kadlec, restaurátor.

Diorama bylo také poškozené od turistů tím, že na něj házeli drobné mince pro štěstí.

"Ten obraz byl zasažen 94 průhozy mincí," řekl Petr Kadlec.

Celé restaurování začalo před více než 4 lety v březnu 2015.

"Významný je tím, že je tam zaznamenaný hrdinský čin Pražanů, kteří zastavili švédské hordy, které vyplenily celé Hradčany a celou Malou Stranu. A byli ochotní obětovat život tomu, aby zabránili průchodu do Nového Města. Takže v tom je ta historická hodnota," řekl Petr Kadlec.

"Aby ti návštěvníci měli informace o tom, co se tady děje. Takže jsme přidali informace o historii toho pavilonu a také o vlastním restaurování," řekla Jindřiška Drozenová, vedoucí oddělení konzervací Muzea hl. m. Prahy.

Rozměry více než 10x8 metrů dělají z dioramatu naprosto unikátní obraz. A tím, že diorama nakreslili jeho autoři na lodní plachtu, bývá často přirovnáváno k Muchově Slovanské epopeji.

"Slovanská epopej je často zmiňována, největší obraz Slovanské epopeje má ale asi 8x6 metrů, zatímco toto plátno je daleko větší," řekla Jindřiška Drozenová.

Malbu vytvořili Karel a Adolf Liebscherové ve spolupráci s Vojtěchem Bartoňkem. A zvládli to za pouhých 50 dní.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu