• Načítám...
>

Dopravní podnik testuje antikolizní systém

  • 10. září 2019,
  • 17:57,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Antikolizní systém v těchto dnech testuje Dopravní podnik hl. m. Prahy. Měl by zabránit nehodám v pražské dopravě mezi tramvajemi, ale také nehodám s automobily a především srážkám s chodci. Zatím není v městské tramvajové dopravě plošně zaveden. Během měsíce října bude zkušebně uvolněn do provozu a naplno by se mohl využívat od příštího roku.

Reklama

Dopravní podnik hl. m. Prahy testuje antikolizní systém na tramvajích typu 15T. Měl by zabránit nehodám v pražské dopravě.


"Tímto systémem chceme hlavně eliminovat srážky s chodci a eliminovat jak dopravní nehody s automobily, tak hlavně i železniční nehody, což je tramvaj s tramvají. My jsme za rok 2018 měli zhruba 50 milionů korun škody," řekl Milan Slunečko, vedoucí Správy vozidel Tramvaje DP hl. m. Prahy.

Systém je založen na principu inteligentních kamer, které evidují předměty, auta, chodce a také jejich rychlost a směr pohybu.

"Venku na obou stranách vozidla jsou 2 inteligentní kamery, které na displejích pro řidiče zobrazují nebezpečí srážky s chodcem, které by mohlo nastat. A vpředu na čelním skle je kamera, která sleduje objekty, vozidla a chodce a vyhodnocuje jejich směr pohybu, rychlost a na základě toho vypočítává kritické situace," řekl Milan Slunečko.

Ještě než tramvaje s tímto antikolizním systémem vyjedou do ulic, je potřeba ho nastavit tak, aby vyhovoval pražskému provozu.

"Technici musí říci až po zkušebních jízdách, že je bezpečný, že nebude omezovat řidiče v ovládání vozidla a nebude mu nijak bráněno jezdit po Praze s cestujícími," řekl Milan Slunečko.

"Pokud se nám tento antikolizní systém osvědčí, tak bychom ho rádi instalovali do všech tramvají. To znamená na zhruba 850 kusů vozů," řekla Aneta Řehková, tisková mluvčí DP hl. m. Prahy.

DP hl. m. Prahy má v plánu tento systém zkušebně uvolnit do provozu s cestujícími během měsíce října. A předběžně se počítá s tím, že od roku 2020 by tento systém využívaly všechny pražské tramvaje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu