• Načítám...
>

Čtení ve vlaku nabízí 26 známých autorů

  • 17. září 2019,
  • 18:54,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

V Praze se konal další ročník akce Čtení ve vlaku. Během ní četli cestujícím na vybraných železničních trasách známí autoři ze svých knih a nebo básnických sbírek. Kampaň má podpořit zájem o četbu.

Reklama

Opět po roce mají cestující železniční dopravou možnost spatřit na své trase některého ze známých českých spisovatelů a nechat si od něj zpříjemnit cestu poslechem četby. Ze své knihy např. cestujícím na trase Masarykovo nádraží - Lysá nad Labem četla spisovatelka Daniela Mičanová.

"Já mám pocit, že čtení ve vlaku vzniklo kvůli mé knize, protože já mám takovou knížečku povídek, které jsou jako stvořené právě pro čtení ve vlaku. Budu číst v povídkové kuchařky, která se jmenuje Žena s dranžírákem. Je to takový můj hold oblíbeným kuchařům a literárním žánrům. Takže možná malou detektivku, možná malý horor nebo pohádku," řekla Daniela Mičanová, spisovatelka.

Její četbu proložil básněmi ale také částí povídky Antonín Kudláč, který se podobných akcí na podporu četby účastní pravidelně a rád.

"Pozoruji, že v těch vlacích to sem tam někdo poslouchá, že o to zájem asi je. Jestli to podnítí větší sympatii ke čtení mezi lidmi obecně, zvlášť mezi mladými lidmi, to asi těžko posoudit. Ale doufám, že ano, protože jakákoliv taková akce je vždy dobrá, že se vůbec koná," řekl Antonín Kudláč, spisovatel.

Akci pořádá už šestým rokem VOŠ Michael ve spolupráci s Vysokou školou kreativní komunikace. Nápad vznikl díky grantu.

"U mě na škole tenkrát běžel grant na čtenářskou gramotnost. Tak jsme vymysleli Čtení ve vlaku. Původně jsme uvažovali i o názvu Čtení na kolejích. Studenti celý rok vymýšleli program festivalu, vizuál festivalu, webové stránky a všechno možné. A tak v roce 2014 vyjel první vlak," řekla Monika Hrubešová, autorka projektu, ředitelka SŠ a VOŠ Michael.

Šestý ročník festivalu nabízí celkem 26 autorů ve 30 vlakových příměstských spojích. Festival pak 19. září zakončí beseda se všemi autory a také závěrečná autogramiáda.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu