• Načítám...
>

V Praze by mohlo být nové traumacenturm

  • 3. října 2019,
  • 17:24,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Ve Fakultní nemocni Královské Vinohrady by mohlo vzniknout nové traumacentrum. Oznámili to premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci. Stát podle nich bude nyní hledat na projekt státní peníze. Podle odhadů by stavba traumacentra vyšla na zhruba 7 miliard korun.

Reklama

770 lůžek, 21 operačních sálů, heliport a 80 vyšetřoven. Tak by mohlo vypadat nové traumacentrum ve FN Královské Vinohrady. Jde o projekt, který je připravený už 10 let. Nyní ho premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch označili za prioritu a řekli, že na tuto investici budou hledat státní peníze.

"To budoucí traumacentrum by mělo vést k mnohem větší kvalitě služeb, protože dnes ty jednotlivé provozy jsou rozesety po areálu Vinohradské nemocnice. Ty pavilony jsou samozřejmě v různém stavu, problém je ale také v tom, že právě jsou rozmístěny po areálu s často pacienti, kteří mají zdravotní komplikace a potřebují různé typy vyšetření, tak jsou vlastně převáženi sanitkou od jednoho pavilonu k druhému, často je to třeba 5 převozů. A to je velmi neefektivní," řekl Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví ČR.

Převozy pacientů v rámci areálu vyjdou nemocnici na 35 milionů korun ročně. V případě, že sem nemocného transportuje vrtulník, musí být přeložen do sanitky a převezen do pavilonu. Nový projekt proto počítá i s heliportem na střeše.

"Tento projekt umožňuje mít vše pod jednou střechou. Včetně heliportu, kam přistane vrtulník s pacientem a rovnou sjede výtahem už na lehátku na jeho postel a veškerá technika je v místě," řekl Petr Arenberger, ředitel FN Královské Vinohrady. 

"Je zkrátka potřeba vytvořit to zázemí. Bude to ale na dlouho, takže pokud by se nám povedlo začít stavět za rok a půl, tak samozřejmě ta následná výstavba potrvá asi 4 roky. Takže je to na dlouho. Škoda, že jsme to už neudělali dávno," řekl Andrej Babiš, předseda vlády ČR.

Stavba traumacentra vyjde podle odhadů na zhruba 7 miliard korun. Projekt je podle ředitele nemocnice připravený včetně platného stavebního povolení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu