• Načítám...
>

Na Václavské náměstí se vrátí tramvaje

  • 22. října 2019,
  • 13:33,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Vedeni magistrátu představilo plány na stavbu tramvajové trati v horní části náměstí. Začátek jejího vybudování se odhaduje na rok 2022. První cestující by se pak tramvají mohli svézt o rok později.

Reklama

Do horní části Václavského náměstí se vrátí tramvaje. Ty zde přestaly definitivně jezdit na začátku 80. let minulého století.

"Je potřeba si uvědomit v té koncepci, že historicky, na sklonku komunismu, existovala představa, že Prahu bude obsluhovat jen metro a autobusy. To byla taková teze toho tehdejšího Dopravního podniku. A v této myšlence se zrušilo spousta tramvajových tratí, čehož dnes litujeme," řekl Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Chápu, že tato otázka trápí mnoho Pražanů, proč by se vlastně měly vracet tramvaje na horní konec Václavského náměstí. Ten důvod je prostý. Je to proto, že se tím výrazně zvýší spolehlivost a kapacita tramvajové sítě v Praze. Dnes, když praskne kolej na Spálené, tak v podstatě tramvaje v Praze stojí. Proto potřebujeme tu propojku na horním konci Václavského náměstí," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Tramvajový provoz se do horní části Václavského náměstí vrátí v rámci kompletní rekonstrukce tohoto prostranství. Úpravy by měly začít v roce 2022.

"Z hlediska tramvajového provozu je tato tramvajová trať vyhodnocena jako jedna z nejpotřebnějších. Jednak nám konečně napojí Vinohradskou třídu skrze centrum města, že budete moci projekt jak do centra, tak na druhou stranu města," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Projekt počítá s tím, že tramvaje pojedou po okrajích Václavského náměstí a ne středem, jak tomu bylo v minulosti. Opoziční ODS vznik nové linky vítá.

"To není nic nového, ta představa se tady rýsuje od roku 2005 a možná dnes, když se toho v Praze relativně moc neděje, bude konečně čas konečně opravit Václavské náměstí. Takže já to jednoznačně vítám," řekl Tomáš Portlík, zastupitel hl. m. Prahy.

Vedení hlavního města nyní musí sehnat veškerá potřebná povolení. Náměstek primátora Adam Scheinherr odhaduje dokončení stavby v roce 2023.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu