• Načítám...
>

Centrem Prahy prošel první pochod sv. Lukáše

  • 22. října 2019,
  • 23:42,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

V centru Prahy se uskutečnil historicky první pochod sv. Lukáše, který je patronem malířů. Průvod lidí doprovodili hudebníci v dobových úborech s dobovými prapory. Cesta byla završena v katedrále sv. Víta.

Reklama

Zástupci Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů se sešli na mši v kostele Panny Marie před Týnem, aby společně uctili svátek sv. Lukáše, tedy svého patrona.

"Všichni ctí své patrony u řemesel. A proto jsme to zasvětili tomu, abychom ten pochod zakončili mší, kde se posvětí nové cechovní stuhy," řekl Pavel Žatečka, ředitel Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR.

anketa

Po mši následoval pochod směrem ke Karlovu mostu za doprovodu bubeníků a rytířů v dobových úborem s cechovními zástavami a prapory.

"A chtěli jsme občanům republiky ukázat to, že stará poctivá řemesla prostě k naší zemi patří, že je důležité ukázat lidem, že se nemusí stydět poslat děti do učení na tento obor, že když je šikovný řemeslník, tak se má dobře, vydělá si pěkné peníze," řekl Pavel Žatečka.

Pochod ulicemi historického centra až k Pražskému hradu sledovaly tisíce přihlížejících, kteří nadšeně sledovali tuto událost. Průvod byl velkým zážitkem i pro samotné účastníky.

anketa

Na závěr programu byla připravena prohlídka pokladu katedrály sv. Víta. A to lebky sv. Lukáše, který je patronem malířů v celé Evropě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu