• Načítám...
>

Areál Kasárna Karlín hledá majitele

  • 22. října 2019,
  • 23:50,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Areál Kasárna Karlín by mohl být nabídnut ve veřejné dražbě. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který se letos stal jeho správcem, nabídne objekt nejprve organizačním složkám státu. V případě, že by z jejich strany nebyl zájem, bude vyhlášeno výběrové řízení pro soukromé vlastníky.

Reklama

Novou budovu a nádvoří Kasáren Karlín v současné době využívá nezisková organizace Pražské centrum, která tady vytvořila kulturní a společenské centrum. Stará budova je však nepřístupná a nevyužívaná. Pražský magistrát o tyto prostory projevil zájem s tím, že by se sem přesunuli úředníci ze Škodova paláce.

"Kasárna Karlín jsou jednou z mnoha prázdných budov ve vlastnictví státu na území Prahy. Je to záležitost, kdy se ukazuje, že stát se neumí starat reálně o ty nemovitosti a je lepší, aby se o ně staralo město. My jsme otevřeni tomu, aby se ty nemovitosti vlastněné státem směňovaly za nemovitosti vlastněné městem, které jsou např. v areálech státních nemocnic a podobně. A to je myslím cesta, kterou by mohly ty budovy najít nový život," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Studie, kterou si nechalo hlavní město zhotovit, ukázala, že potřeby potřebám magistrátu technicky nevyhovují a nemají dostatečnou kapacitu. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových proto bude hledat nového zájemce.

"Pan primátor na jednání v lednu tohoto roku projevil o Kasárna Karlín zájem výměnou za pozemky v Letňanech pro výstavbu administrativního komplexu. My jsme se na konci září dozvěděli, že ten zájem magistrát už nemá. My v současné době budeme postupovat podle zákona o majetku státu, tedy zjistíme, zda o ten majetek má zájem nějaká jiná státní organizace," řekl Radek Ležatka, tiskový mluvčí ÚZSVM.

Do konce listopadu by měl úřad vědět, zda je o tento objekt ze strany státních institucí zájem. V případě, že nebude, dojde k vyhlášení transparentní dražby nebo k výběrovému řízení.

"Tedy to bude transparentní forma, každý se může přihlásit. Jediným kritériem bude cena," řekl Radek Ležatka.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových plánuje najít majitele budovy nejpozději do konce příštího roku. Prodejní cena zatím není známa. Pokud dojde na druhou variantu, bude vypracován znalecký posudek, který stanoví finanční hodnotu této historické stavby.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu