• Načítám...
>

Dox představuje sochy Veroniky Psotkové

  • 1. listopadu 2019,
  • 19:14,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Centrum současného umění DOX představuje novou výstavu. Expozice pod titulem SPOLU tak návštěvníkům dává nahlédnout na tvorbu české sochařky Veroniky Psotkové, která vytváří drátěné plastiky.

Reklama

V centru současného umění DOX lidé mohou nahlédnout do světa české sochařky Veroniky Psotkové. Ta zde na výstavě pod titulem SPOLU vystavuje své drátěné plastiky. A vůbec poprvé na území ČR je nyní navíc představuje v interiéru.

"Já velmi často pracuji s exteriérem. To znamená, že valná část věcí, které já pouštím do světa, jdou ven. Jsou zavěšené do prostoru a fungují s přirozeným světlem. Tato výstava je myslím výjimečná v tom, že DOX je výjimečný architektonicky, odpovídá galerii White Cube, kde jsou bílé stěny a hranaté tvary. A já se sochami mám možnost pracovat úplně jinak, než jak jsem s nimi zvyklá fungovat v exteriéru. Takže jsem dostala k dispozici 2 skvělé techniky, včetně mého muže, kteří mi pomohli tady navrtat co šlo a sochy poslat do vzduchu stejně, jako je to venku. Ale tady se pracuje se světlem, stínem. Ta instalace není tolik proměnlivá jako venku, zase si ale myslím, že fungují ty sochy v tom interiéru úplně jinak," řekla Veronika Psotková, sochařka.

Úhel světel i způsob zavěšení soch jsou faktory, které návštěvníkům výstavy umožňují prožít nevšední zážitek. Hmota drátěných plastik totiž vyniká z každého místa, odkud na ně návštěvníci mohou vidět, jinak.

"Někdy proti světlu vidíte úplně čistou kresbu, ale když se to světlo pustí po povrchu, tak to vyjádří ten objem a to 3D z toho vyleze naplno. Takže hrát si je pořád s čím a pokaždé ta instalace, když ji dám jinam, bude vypadat jinak jen díky tomu, že světlo využiji jiným způsobem," řekla Veronika Psotková.

Tvorbu Veroniky Psotkové aktuálně nejvíce ovlivňuje její okolí, tedy 2 malé dcery a manžel, který je také výtvarník. Na výstavě tak nechybí drátěné plastiky batolat či postavy s velkou sukní. Ty zde ale nesymbolizují pouze důležitou součást šatníku pro malé holčičky.

"Instalace za mnou je inspirována blízkostí dětí a pocitu bezpečí u mámy. A současně takový ten svět objevování svých vlastních individualit, což znamená, že vše, co je skryté, je zajímavé. A současně také to být u té mámy pod tou sukní. Takže to byla hlavní inspirace a ten nápad udělat ty široké sukně vyšel víceméně z poznání tohoto prostoru a vyloženě jsem chtěla vytvořit objekt, pod který by bylo možné se dostat a prožít si ty sochařské objemy ze všech stran," řekla Veronika Psotková.

Tvorba Veroniky Psotkové je založena na principech realistického figurálního sochařství. Její plastiky tak odkazují jak na klasickou, tak soudobou figurální tvorbu. Tak bude k vidění v Centru současného umění DOX až do 20. ledna příštího roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu