• Načítám...
>

Praha ocenila amerického studenta

  • 17. listopadu 2019,
  • 20:30,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Reklama

U příležitosti 30 let od pádu totality ocenila Praha amerického studenta Juhna Mainga. Ten, se svými spolužáky, hned po sametové revoluci založil projekt Students for East European Democracies.

"Já si myslím, že je velice důležité ocenit americké studenty, kteří přijeli po revoluci k nám do Prahy a snažili se pomoci zdejším učitelům tím, že jim přivezli učebnice a různé učební pomůcky. A vlastně pomáhali tak trochu přenastavit ten způsob vzdělávání. Takže proto jsme ocenili zástupce těch studentů, kteří přijeli ze Stanford university. Byla to moc hezká akce," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

"Je to důležitá chvíle. Skoro před 30 lety při sametové revoluci jsem se o to zajímal. A když jsem se dozvěděl o tom, že to vzniklo, okamžitě jsem se k tomu připojil. Jsem rád, že jsem tady hlavně mohl být a navázat nové vztahy," řekl Juhn Maing, student Stanfordovy univerzity.

Setkání se zúčastnili i tehdejší českoslovenští studenti, kteří byli u zrodu tohoto projektu.

"Navzájem jsme se informovali o tom, co kdo potřebuje. A my jsme v Československu věděli, že nemáme učebnice, učitele, znalosti. Nevěděli jsme do čeho jdeme. Ze Stanfordovy univerzity přišla nabídna na tyto komodity a na tyto programy. A kolem roku 1991 a 1992 se to nastartovalo," řekl Tomáš Lukeš, zakladatel studentské informační agentury.

Spolupráce mezi oběma stranami fungovalo až do roku 1999. Přátelství mezi nimi ale trvá dodnes.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu