• Načítám...
>

Praha by mohla mít čtvrtou sesterskou smlouvu

  • 21. listopadu 2019,
  • 20:36,
  • PRAHA,
  • Lenka Castillo

Pražští zastupitelé jsou blízko dokončení dohody s městem Tchaj-pej. Nedávno Praha vypověděla smlouvu čínskému Pekingu a připravuje se tak na spolupráci s konkurenčním tchaj-wanským hlavním městem. Pokud by se sesterskou smlouvu podařilo uzavřít, měla by Praha již čtvrtou.

Reklama

Vedení hlavního města se chystá už co nevidět povýšit vztah mezi Prahou a Tchaj-pejí, hlavní městem Tchaj-wanu, na úroveň tzv. sesterských měst. Jedná se o deklaraci o intenzivnější spolupráci mezi oběma městy. Vztah mezi nimi byl založený již partnerskou smlouvou v roce 2001.

"V tuto chvíli jsme vytvořili návrh smlouvy, který máme předschválený na straně Tchaj-peje, tedy nyní s ním půjdeme do rady a následně to musí schválit zastupitelstvo, protože jde o smlouvu mezi dvěma městy," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Podle dokumentu by města měla mezi sebou rozvíjet přátelské kontakty, ekonomiku a obchodní styk a aktivně vykonávat výměnu a spolupráci v oblasti kultury, vzdělávání, vědy, technologií, turismu a zdraví. Právě oboustranně obohacující projekty jsou jednoznačně nejdůležitější. Se všemi partnerskými městy probíhají různé společné akce či spolupráce na konkrétních projektech.

"Tchaj-pej je město, které je samozřejmě na Tchaj-wanu, coby technologické velmoci, pro nás zajímavé především v tom, jak např. přistupují k otázkám smart cities, tedy jak udělat město pohodlnější Pražanům pomocí technologií. To je záležitost, kde se určitě můžeme inspirovat," řekl Zdeněk Hřib.

Nejdůležitější podmínkou k uzavření sesterské smlouvy mezi dvěma městy je oboustranná politická vůle jejich čelních představitelů. Žádná mezinárodně uznávaná definice sesterství však neexistuje. Sesterské smlouvy má Praha celkem 3. Jedná se o Šanghaj, okres Miami-Dade a Chicago. V případě Chicaga jde zřejmě o nejstarší sesterskou smlouvu, neboť je z června roku 1990. V příštím roce se tak bude slavit jubilejní 30. výročí. Užší partnerský vztah má Praha i s Vídní. V tuto chvíli však není smluvně podložen. O pracovním návrhu partnerské smlouvy s Tchaj-pejí by v optimistickém případě mohlo hlasovat prosincové zastupitelstvo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu