• Načítám...
>

V Praze vyroste první smart učiliště

  • 28. listopadu 2019,
  • 22:21,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Pražský magistrát začal s revitalizací odborného učiliště v Hrdlořezech. To se promění v inteligentní a energeticky nulovou budovu. Dokončení rekonstrukce je plánované na květen 2021.

Reklama

Budova Centra odborné přípravy technickohospodářské prochází revitalizací. Po jejím skončení by se měla proměnit v inteligentní a energeticky nulovou.

"Jedná se o střední školu, která je ze 70. let a přístavba z 80. let. Skutečně byla ponechána v tom původním stavu, takže dochází k velmi komplexní rekonstrukci včetně změn dispozic, úprav na obálce budovy," řekl Jiří Tencar, projektant.

Stavba bude po dokončení zařazena do kategorie mimořádně úsporných budov. Tomu pomůže např. způsob využití solární energie.

"Bude tam např. fotovoltaický systém, bateriový systém. A zároveň tam máme tzv. prediktivní systém řízení, kdy den dopředu víme spotřebu objektu, výrobu na fotovoltaice a také se stanoví tzv. spotové ceny na trhu s energií. A s dodavatelem energie je právě domluvena tzv. dynamická cena elektrické energie, která právě umožňuje tu tzv. dnes mnohokrát zmiňovanou flexibilitu na trhu s energiemi," řekl Jiří Tencar.

Modernizace byla spuštěna v rámci operačního programu Praha - pól růstu ČR. Podobnou proměnou by v budoucnu měly projít všechny střední školy zřizované hlavním městem.

"My se snažíme celou školskou infrastrukturu našich škol, které zřizujeme, tedy hlavně střední školy, v současné době revitalizovat a připravit na klimatickou změnu. Projekt inteligentních budov je vlastně prvním krokem. Dále se plánujeme zapojit do národních výzev, které se týkají např. projektu rekuperace vzduchu či elektrické rekuperace," řekl Vít Šimral, radní hl. m. Prahy.

Do roku 2023 plánuje pražský magistrát podobně zrevitalizovat až 30 školských budov.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu