• Načítám...
>

Pravidla pro taxikáře nastaví až novela zákona

  • 2. prosince 2019,
  • 22:29,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Reklama

Problémy s alternativními taxi službami rezonují i za hranicemi tuzemska. Aktuálně např. Londýn odmítl obnovit provozní licenci americké firmě Uber, která má na kontě 14 tisíc černých jízd. A bouří se i pražští taxikáři. Vadí jim především to, že alternativní přepravci nabízejí své služby v hlavním městě aniž by dodržovaly veškeré zákonné podmínky.

"Vadí nám to, že jezdí řidiči, kteří nejsou registrovaní. To by mělo vadit i zákazníkům. A vadí nám to, že je tady dvojaký trh. To znamená, že je tady trh lidí, kteří nedodržují pravidla ČR a na druhou stranu je tady vyžadováno po řidičích, kteří jsou registrováni, aby dodržovali do puntíku úplně vše," řekl Jiří Kvasnička, předseda Unie dispečinků taxi.

Situací kolem alternativních taxi služeb se hlavní město zabývá. Podle stávajícího vedení zvýšilo počet kontrol řidičů.

"Máme u městské policie speciální Taxi tým zaměřený právě na problémy poskytování přepravních služeb. Je to zaměřené na dodržování všech pravidel, licencí a podobně. A např. jste zmiňovala Bolt. Tam právě možná 90 % kontrol dopadá špatně. Je to i třeba to, že ti daní právě nemají pracovní povolení. Proto my jsme iniciovali v rámci té novelizace zákona to, že by tam měla být zavedena možnost, že úřad, když vydává tu licenci, musí zkontrolovat, jestli cizinec má pracovní povolení," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

A právě novela zákona o silniční dopravě, kterou Praha připomínkovala, by měla situaci změnit. Nikdo ale zatím nedokáže říci, zda k lepšímu.

"Zákon 111, který teď prošel třetím čtením, vnímám zatím neutrálně, protože neprošel ještě Senátem a nevrátil se zpět do Poslanecké sněmovny. Určitě bych k němu měl minimálně jednu nebo dvě zásadní připomínky," řekl Jiří Kvasnička.

A připomínky k novele, která uvolní ruce alternativním digitálním taxi službám, jako je Uber nebo např. Bolt, má i hlavní město. 

"Já, jako zástupce Prahy, která s tím má reálný problém, tam vidím i nějaká potenciální rizika. Jak říkám, tu novou legislativu budeme muset ještě vyhodnotit a podle toho přímo určit odpovídající opatření," řekl Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Primátor Zdeněk Hřib zatím nepřipouští, že by Praha přistoupila k podobnému kroku, jako např. Londýn.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu