• Načítám...
>

Spor o Slovanskou epopej pokračuje

  • 8. ledna 2020,
  • 20:03,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Obvodní soud pro Prahu 1 pokračoval v rozhodování ve sporu o Slovanskou epopej Alfonse Muchy. Ani dnes ale nepadlo konečné rozhodnutí o tom, zda je vlastníkem obrazu Praha, nebo malířův příbuzný John Mucha. Více ale už v následující reportáži.

Reklama

Spor o Slovanskou epopej pokračuje. Od středečních ranních hodin se jím opět zabýval Obvodní soud pro Prahu 1. Malířův příbuzný John Mucha v žalobě na hlavní město tvrdí, že se Praha vlastníkem obrazů nikdy nestala. A to z toho důvodu, že nesplnila autorovu podmínku, tedy vybudovat pro plátna samostatné výstavní prostory. Jasno v tom, kdo je vlastníkem obrazů, ale není ani po lednovém líčení. Praha musí podle soudkyně doložit, že dílo tzv. vydržela, tedy že ho vlastnila v dobré víře.

"Já samozřejmě bych byla radši, kdyby soud už rozhodl, nicméně respektujeme jakékoliv rozhodnutí soudu. Další jednání se bude týkat samozřejmě hlavně právníků, protože je to velice delikátní právní záležitost a my politici musíme respektovat to, co nám právníci radí," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy.

Podle předsedy kulturního výboru Jana Wolfa město už v minulosti tzv. vydržením u soudu argumentovalo a nyní ho tak bude podle něj připraveno doložit.

"Pokud já vím, tak dokonce město už v roce 2016 s tímto argumentem k soudu přišlo. Soudem tenkrát nebyl vzat v potaz. Takže jsem rád, že aktuálně paní soudkyně tento argument města přijala a město tedy doloží ty potřebné dokumenty," řekl Jan Wolf, předseda Výboru pro kulturu ZHMP.

John Mucha se v žalobě domáhá toho, aby soud určil vlastnictví obrazů k datu úmrtí Muchovy ženy Marie, případně samotného malíře.

"Je to opravdu velice delikátní záležitost. Je tam potřeba dokazovat skutky, které se staly před 100 lety, takže opravdu to není vůbec jednoduché a je složité se v tom orientovat. Nicméně věřím, že to dobře dopadne a potvrdí se to, co celou dobu tvrdí Praha," řekla Hana Třeštíková.

Velkoformátová plátna jsou nyní v depozitáři Galerie hl. m. Prahy. To by se ale mělo letos změnit. Praha totiž schválila, že díla na 5 let zapůjčí na zámek v Moravském Krumlově, kde byly obrazy vystaveny do roku 2011.

"V současné době se domlouvá starosta Moravského Krumlova pan Třetina s ředitelkou Galerie hl. m. Prahy, paní Juříkovou, která je správce epopeje. Domlouvají se na technických podmínkách, celkově na smlouvě o zápůjčce," řekla Hana Třeštíková.

V tom, zda nakonec Praha jako vlastník obrazů díla do Moravského Krumlova zapůjčí, by mohlo být jasno v dubnu. Tedy v době, na kdy je naplánované další soudní líčení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu