• Načítám...
>

Lampiony štěstí mohou zapříčinit tragédii

  • 14. ledna 2020,
  • 19:44,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha zvažuje úpravu vyhlášky, která v metropoli reguluje používání zábavní pyrotechniky. Podle náměstka primátora Petra Hlubučka je už situace neúnosná a je na místě pravidla zpřísnit. A to nejen v případě petard. Vedení města se nelíbí také takzvané lampiony štěstí. Na to, že jsou nebezpečné, navíc upozorňují také pražští hasiči i vedení pražské zoologické zahrady.

Reklama

Německá zoo v Krefeldu se stále vzpamatovává z obrovské novoroční tragédie. Zatímco si obyvatelé města užívali silvestrovské oslavy, pavilon opic ve zdejší zoo lehl popelem. Požár nepřežily 3 desítky zvířat. Mezi nimi např. i zástupci kriticky ohrožených druhů včetně goril nížinných. A příčina nehody? Střechu pavilonu zapálily lampiony štěstí. Ty jsou oblíbené i mezi některými Pražany.

"My, jako pražští hasiči, to považujeme za velmi nebezpečnou věc. Upozorňujeme na to už několik let. Dokonce v roce 2010 se stal požár střechy fotbalového stadionu na Slavii. Byl to naštěstí menší požár, ale už několik požárů jsme měli," řekl Martin Kavka, tiskový mluvčí HZS hl. m. Prahy.

"Používání lampionů štěstí až do počtu 10 kusů je dokonce úplně zakázáno ve vzdálenosti 1,5 kilometru od letiště. Musíme si uvědomit, že je to skutečně překážka, která může nějakým způsobem ovlivnit bezpečnost leteckého provozu," řekl Vítězslav Hezký, tiskový mluvčí Úřadu pro civilní letectví.

anketa

Na fakt, že v metropoli může kvůli lampionům štěstí dojít k tragédii, upozornila okamžitě po oslavách Nového roku i pražská zoo. A není divu. V době, kdy ještě hořel pavilon opic v Krefeldu, našli i tady vyhaslý lampion. A to jen několik metrů od hromady okusu pro slony.

"Ten můj apel se týká obecně té tzv. zábavní pyrotechniky, což jsou jednak lampiony štěstí, ale také různé dělobuchy, rachejtle a podobně. Samozřejmě, že dokud toho všeho není moc, zejména tedy těch výbuchů a různých efektů, tak to ještě nevadí. Ale mně se zdá, že už to překročilo rozumnou mez. Takže já si myslím, že by se to mělo přeci jen nějakým způsobem regulovat, omezit," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

"Já s tím naprosto souhlasím. Také bych rád apeloval na Pražany a návštěvníky Prahy, aby ty zábavné lampiony vůbec nepoužívali. Sám výrobce uvádí v návodu těchto lampionů, že by neměly být užívány v blízkosti lesa, letiště nebo tam, kde je možné něco zapálit," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Podle radního pro bezpečnost už magistrátu došla trpělivost a má proto v plánu úpravu vyhlášky. Ta by se zabývala nejen lampiony štěstí, ale také používáním zábavní pyrotechniky.

"Připravujeme s mojí kolegyní paní Marvanovou, která má na starosti legislativu, skutečně nějakou úpravu. V první řadě se chceme podívat na úpravu vyhlášky, kterou vydává přímo hlavní město, abychom případně na území hlavního města tyto petardy a zábavní pyrotechniku, která myslím, že v rukách neprofesionálů může nadělat opravdu velké škody, v ideálním případě úplně zakázali," řekl Petr Hlubuček.

Vedení Prahy chce úpravu vyhlášky představit do několika měsíců. Dále pak podle radního Petra Hlubučka magistrát podpoří i případnou změnu legislativy, která by mohla prodej zábavní pyrotechniky či lampionů štěstí omezit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu