• Načítám...
>

Zájem o čipování psů v Praze vzrostl

  • 17. ledna 2020,
  • 20:15,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

V Praze v závěru roku vzrostl zájem o čipování psů. Podle novely zákona totiž musejí být všichni psi od ledna označeni elektronickým čipem, aby bylo možné snadno zjistit jejich totožnost. Jaká hrozí pokuta lidem, kteří svého mazlíčka neočipují a co novela zákona v praxi znamená pro Pražany? To se dozvíte v následující reportáži.

Reklama

Povinné čipování psů. To je téma, které v uplynulých týdnech neminulo snad žádného pejskaře. Od 1. ledna letošního roku totiž začala platit novela veterinárního zákona, která zavádí povinnost vybavit každého psa čipem.

"Čip máme, pejska máme z útulku, takže už byl očipovaný, když jsme si ho brali. Myslím, že je to dobré ve chvíli, kdy se ten pes ztratí nebo se cokoliv stane," řekla Tereza Škatulová, majitelka psa.

"V případě toho, že by kontrola zjistila neočipovaného psa, je to porušení veterinárního zákona a je tady možnost uložit mu až 50 tisíc pokutu. Co se týče chovatelů, tak v Praze se nic až tak zásadně v tuto dobu nemění, protože v hlavním městě je vyhláška již zhruba 15 let, která právě povinné označení psů čipem chovatelům ukládá," řekl Petr Majer, tiskový mluvčí SVS ČR.

I přesto ale veterináři v metropoli potvrzují, že se zájem Pražanů o čipování zvýšil. Zkušenost s tím mají i na veterinární klinice v Praze 2.

"U nás na klinice jsme určitě zaznamenali ke konci minulého roku a také v prvních týdnech letošního roku zvýšený zájem o čipování psů následně po vyhlášení povinnosti pro majitele psů. Co se týká samotné aplikace toho čipu, tak to je v podstatě jeden vpich na levou stranu krku do podkoží toho zvířete. Ale je k tomu vyplňování vícero papírů, jak k registraci do pražského registru, tak my na naší klinice zároveň zajišťujeme registraci zdarma pro majitele i do národního registru," řekla Martina Soldánová, veterinární lékařka.

A právě fakt, že neexistuje jednotný registr pro všechny, ale je jich více, kritizují někteří odborníci i pejskaři. A nelíbí se to ani některým politikům.

"Já v tom vidím nepříjemnost, že není ten registr centrální, že přeci jen ta volba, u koho si to zaregistruje, není úplně správně nastavená," řekl Jan Korseska, místostarosta MČ Praha 2.

Podle Státní veterinární správy by se to ale mělo změnit. V roce 2022 by totiž měla vejít v platnost další novela zákona, která už s jedním sjednoceným registrem bude počítat.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu