• Načítám...
>

Strážníci darovali krev

  • 21. ledna 2020,
  • 19:43,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Šest desítek strážníků městské policie přišlo darovat krev na transfuzní oddělení vinohradské nemocnice. A to v rámci akce Daruj krev s městkou policií. Strážníci tak chtějí motivovat k darování té nejvzácnější tekutiny.

Reklama

Transfuzní oddělení vinohradské fakultní nemocnice se zaplnilo červenými tričky. Ta měli na sobě strážníci pražské městské policie. Konala se tu totiž akce Daruj krev s Městskou policií.

"Jsme moc rádi, že tato skupina dárců chodí pravidelně dvakrát ročně a dá to, co mají nejcennější," řekl Petr Arenberger, ředitel FN Královské Vinohrady.

Věnovat tu nejvzácnější tekutinu přišlo do vinohradské nemocnice darovat na 6 desítek strážníků. Řada z nich tu byla vůbec poprvé.

"Jedná se o nenahraditelnou tekutinu. Krev zatím stále ještě neumíme vyrobit. To znamená, že jedinou možností je občas dojít právě třeba sem do transfuzní stanice nebo na jakékoliv jiné odběrové místo a část svého vlastního těla darovat," řekl Petr Arenberger.

Většina strážníků už je ostřílenými dárci a jejich hlavní motivace je pomoc dobré věci. 

"Já sem chodím pravidelně. Chodím darovat od vojny, takže proč ne," řekl Petr Grebeníček, strážník a dárce.

"Chodím pravidelně darovat. Je to pro dobrou věc," řekl David Čáslavský, strážník a dárce.

"Chodím pravidelně, jako kolega, už od střední školy, takže jsem na to zvyklý," řekl Karel Němejc, strážník a dárce.

Strážníci mezi sebou mají i jednoho rekordmana. Měsíc co měsíc tu daruje krevní destičky Petr Růžička. Ten má za sebou už více než 300 odběrů.

"Přesvědčil mě bývalý kolega. První odběr byl na vojně v Bratislavě. Je to věc prospěšná a důležitá, protože krve je málo. Mám za sebou 320 odběrů, snáším to dobře, i když se velice bojím jehel," řekl Petr Růžička, strážník a dárce.

Transfuzní oddělení vinohradské nemocnice denně navštíví zhruba 70 dárců. Přesto jsou dárci neustále potřeba a každý je tu vítán. Abyste mohli darovat, stačí jen přijít ráno nalačno do vinohradské nemocnice a tady už vám vše vysvětlí a kompletně se o vás postarají.

"Výhoda je, že když k nám přijdou, tak jsou také pravidelně kontrolováni. A kdyby se náhodou něco objevilo i s jejich zdravotním stavem, tak jsme tu právě my, kteří ve většině případů jsme schopni odhalit některé odchylky, které by pak mohly vést k nějakým závažným stavům," řekl Petr Arenberger.

Jaký je aktuální stav krevním zásob můžete vidět na stránkách FN Královské Vinohrady. V současné době chybí např. dárci krevních skupin 0 nebo A+.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu