• Načítám...
>

Ve veslování na trenažeru se dá závodit

  • 12. února 2020,
  • 18:43,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Halové veslování je aerobní a vysoce efektivní cvičení. V minulosti bylo součástí příprav sportovců. V současné době je však považováno za samostatný sport, který má i své mistrovství světa. Popularitu si získalo díky své dostupnosti.

Reklama

Původně bylo veslování na trenažeru nezbytnou součástí veslařů v zimních měsících. Postupně se toto cvičení stalo součástí tréninku i ostatních vrcholových sportů. V současnosti je považováno za samostatný mezinárodní sport, kterému se věnují nadšenci bez rozdílu věku.

"Jezdí úplně všichni. Je to fantastický sport. Základní trať je stejná, jako na olympiádě. To jsou 2 kilometry. Ale jezdí se samozřejmě sprinty na 200 metrů, jezdí se i maraton, jezdí staří i mladí. Máme dokonce kategorii 100 a více let, máme i kategorii dorostenců od 14 let," řekl Dušan Macháček, předseda Českého veslařského svazu.

Přestože je při cvičení zapojen velký počet svalů, tělo se zatěžuje rovnoměrně. Navíc už po krátké době dochází ke spalování tuků. Trénink je tak vhodný i pro osoby, které trpí nadváhou.
"Samozřejmě je to univerzální pohyb, možná nejlepší a nejzdravější, který může být. A je jedno, jestli jezdíte na vodě, nebo na trenažeru," řekl Dušan Macháček.

Veslování na trenažeru má výhodu v tom, že je dostupné široké veřejnosti a není závislé na počasí.

"Pokud jedete delší trať, tam i ta technika je důležité, ale určitě ne v takovém měřítku, jako na vodě, kde rozhodují i povětrnostní podmínky a jiné situace, se kterými se veslař musí srovnávat. Takže pro mě je to výborné z důvodu časové úspornosti tréninku a zároveň jsou na něm lepší výsledky i z důvodu toho, že není zapotřebí tolik té techniky," řekl Václav Zita, trenér veslování.

I když to na první pohled nevypadá, hlavní práci odvádějí nohy.

"Při delší trati jsou ty nohy rozhodujícím faktorem. Je pravda, že ta horní polovina těla je slabší, než ta spodní, takže rychleji odejde. Je lepší využívat celé tělo a hlavně ty nohy," řekl Václav Zita.

Pokud byste rádi tento sport vyzkoušeli, stačí navštívit kvalitní posilovnu s trenérem, nebo se rovnou přihlásit do jednoho z pražských veslařských klubů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu