• Načítám...
>

Pražská záchranka má nové speciální vozy

  • 12. února 2020,
  • 18:57,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražská zdravotnická záchranná služba rozšířila svůj vozový park. Vyjíždět do terénu bude dvojice nových speciálů, silnější tahač modulu Golem a prodloužená verze vozu Atego. Záchranka rovněž představila inovaci ve vybavení inspektorských vozů, která vychází ze současné zahraniční práce.

Reklama

Pražská záchranka rozšířila svůj vozový park o 2 nové speciály. Nově má ve svém stavu tahač modulu pro hromadná neštěstí Golem, který má oproti staršímu vozidlu pohon na 4 kola a disponuje silnějším výkonem.

"Slouží i jako pojízdné pracoviště neodkladné péče, kde můžeme léčit a hlavně čekat na odvoz s co nejvíce pacienty. To je třínápravové vozidlo, které má daleko větší průjezdnost nejen terénem, ale i do svahu. A v té době, když se tento modul pořizoval, takové silné vozy k dispozici ještě nebyly. Takže teď jsme využili možnost a díky spolupráci se zřizovatelem jsme dokázali posílit ve prospěch této velmi těžké nástavby," řekl Petr Kolouch, ředitel ZZS hl. m. Prahy.

Záchranná služba modul využívá při událostech, které mají vyšší potenciál zraněných. Např. při novoročních oslavách, sportovních nebo kulturních událostech a při demonstracích. Druhým speciálním vozidlem je Mercedes Benz Atego. Jeho prodloužená verze umožní manipulaci pacientů na nemocničních lůžkách.

"Dokážeme do toho Atega navézt až 3 lůžka, případně jedno ARO lůžko. To je velmi významné, protože může dojít k nějaké havárii, k nějaké skutečně mimořádné události, kdy bude potřeba evakuovat pacienty. Nebo může dojít k blackoutu a podobně, kdy bude potřeba ty pacienty převážet. A toto je vozidlo, které k tomu můžeme využít tak, aby ten pacient při tom převozu co nejméně trpěl," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Atego také dokáže poskytnout kyslík většímu počtu pacientů. Kromě tohoto vozidla za bezmála 5 milionů korun a nového tahače za 4 miliony má záchranka k dispozici i nově vybavený velící vůz se speciálním závěsným systémem, který obsahuje materiál pro primární péči zraněných. Pokud se osvědčí, chce ho záchranka vyvěsit i na další vozidla.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu