• Načítám...
>

Ve dvaaosmdesáti letech stále závodí a vyhrává

  • 18. února 2020,
  • 20:38,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

A teď pro vás máme příběh dvaaosmdesátileté Marcely Šťastné z Prahy pro kterou je plavání celoživotní vášní. I přesto že ji osud nebyl nakloněn, svého snu se nevzdala. Po několikaleté pauze se vrátila zpět k plavání v kategorii master a místo poklidného důchodu raději dále závodí a vyhrává.

Reklama

Paní Marcelu Šťastnou, která by si ve svých 82 letech mohla zaslouženě užívat poklidný důchod uvidíte spíše trénovat v bazénu a to až 4 krát týdně. Plavání ji totiž učarovalo už v dětství a dodnes se mu aktivně věnuje. A to natolik, že si minulý rok přivezla z mistrovství světa Masters v  Jižní Korei tři medaile. 

"Já jsem tam získala dvě zlaté medaile na 50 a 100 metrů motýlek a jednu stříbrnou na 100 metrů prsa," potvrzuje reprezentantka v plavání v kategorii Masters, Marcela Šťastná.

Paní Šťastná se kupodivu dostala k plavání poměrně pozdě až v 16 letech, kdy se zapsala do plaveckého klubu Sokol Královské Vinohrady. Trenéři však rychle rozpoznali její talent a jejich očekávání brzy potvrdila na první soutěži.  

"Hned jsme jela na mistrovství ČR  a umístila jsem se tam docela dobře. A další rok už jsem ho vyhrála. Plavala jsem 100 metrů motýlek. A pak mě vzali do reprezentace juniorů," říká s nadšená plavkyně.

Pak už paní Šťastná sbírala jeden úspěch za druhým a díky tomu se dostala i do reprezentace dospělých. Účastnit se všech závodů však nemohla a to kvůli režimu. Jelikož její strýc v té době žil ve spojených tátech amerických.

"Když se jelo na západ tak já jsem nejela. A oni vždycky řekli: No soudružko mi tě chráníme, tím, že tě tam nepustíme! Tak jsem to obrečela a bylo to pak dobrý. Když se však jelo do NDR nebo Ruska tak to jsem jet mohla," dodává tato neustále pozitivní dáma.

Po odchodu z reprezentace se už věnovala hlavně rodině. Jak šel ale čas, začaly jí trápit úporné bolesti zad, které ji omezovaly v pohybu čím dál víc. Těsně před padesátkou musela podstoupit náročnou operaci. Paradoxně ta ji ale dostala zpět do kondice a mohla se tak opět naplno věnovat plavání.

"Ráda se vyhecuji. A když vyhraji, tak to jsem úplně strašně šťastná, protože to se mi chce brečet, křičet, skákat a tak," svěřuje se paní Marcela. 

V současné době paní Marcela Šťastná trénuje dětí a zároveň se připravuje na mistrovství Evropy. Budeme jí držet palce a doufat, že ji sportovní nadšení vydrží co nejdéle.   

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu