• Načítám...
>

Praha změní koncepci správy svého majetku

  • 21. února 2020,
  • 11:02,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha chystá změny v koncepci správy majetku hlavního města. Jednou z klíčových změn je také jeho digitalizace, která zpřehlední jaký majetek město vlastní a v jakém je stavu. Přístup k těmto informacím bude mít podle vedení města také veřejnost.

Reklama

Praha se chystá změnit koncepci správy svého majetku. Jednou z novinek bude jeho zpřehlednění, aby vedení města vědělo jaký vlastně majetek vlastní, komu ho pronajímá, ale také v jakém je stavu. Tyto informace chce mít Praha v digitální formě, ke které bude mít přístup také veřejnost. 

"Abychom neznali jenom ty nemovitosti a komu je pronajímáme, ale také v jakém jsou stavu a kolik je do nich potřeba investovat a tohle všechno aby bylo v digitální formě," říká radní hl. m. Prahy Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu).  Aby si kdokoliv i občan mohl podívat, co všechno město má, tak aby vám vyskočila tabulka, na které například svítí třicet červených světýlek a bylo by potřeba s tím něco dělat. pak by mohli občané také vytvořit ten potřebný tlak na to, aby se s tou konkrétní budovou začalo něco dělat," dodává. 

Digitalizace městského majetku usnadní práci také nově vznikajícímu městskému developerovi. Ten tak bude mít snadnější přístup ke komplexním informacím o jednotlivých územích hlavního města, které se budou dále rozvíjet. 

"Zájmem městského developera je řešit a koordinovat tu městskou majetkovou držbu. hodně zjednodušeně vytvořit urbální principy území typu Palmovka nebo třeba Nové Dvory, což jsou významné městské majetky a pak udělat dohodu, jaké je procento soukromých investic, investic města nebo družstev," říká náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu).

Praha chce zpřehlednit také všechny společnosti, ve kterých město jakkoliv majetkově figuruje. Ty by měly být rozdělený do jednotlivých kategorií podle významu a definice jednotlivých cílů. Připravuje se také revize stanov městských společností. Nově tak například vznikne povinnost zakázky od určitého objemu financí projednat s dozorčí radou společnosti. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu