• Načítám...
>

Pražští zastupitelé zasedali v karanténě

  • 20. března 2020,
  • 14:54,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Pražští zastupitelé zasedli v nouzové režimu a v karanténě. Během jednání schválili nákup tří milionů roušek a pěti set tisíc respirátorů z Turecka a Itálie. V boji proti koronaviru také finančně podpořili městské části.

Reklama

Pražští zastupitelé za sebou mají netradiční zasedání. Kvůli opatřením spojeným s epidemií koronaviru se sešlo v tzv. Nouzovém režimu, tedy v menším počtu a na programu mělo jen ty nejzásadnější body, které nesnesly odkladu a také nekonfliktín témata, na kterých panovala všeobecná shoda. Například nákup roušek a finanční podpora Městským částem právě na náklady spojené s vývojem epidemie.

„Město Praha uvolnilo pro městské části témař čtyři sta milionů korun. Jedná se o tři sta korun na hlavu každého občana a tyto finanční prostředky mají právě využít na nutné výdaje, které jsou s tímto bojem proti koronaviro spojené. Mohou nakoupit například desinfekci a jiné potřebné věci, říká Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu), předseda zastupitelského klubu.

„Přijali jsem návrh, aby Praha nakoupila několik milionů roušek, je k tomu teď oprávněná rada Prahy, aby rozeslala objednávky a podle toho, jak budou roušky potřeba, tak by tyto dodávky měly do metropole v následujících dnech proudit,“ dodává.

Nákup tří milionů roušek a pět set tisíc respirátorů z Turecka a Indie navíc opoziční zastupitelé projednali s vedením Prahy ještě před zasedáním, aby při hlasování nedošlo ke zbytečnému zdržování.

„My jsme si ten tisk důkladně prostudovali a ještě před zastupitelstvem jsme se dotázali na některé věci, tak aby ta diskuze byla co nejkratší a aby ti zastupitelé museli být v tom sále co nejkratší dobu,“ říká Alexandra Udženija (ODS), předsedkyně zastupitelského klubu.

Pokud půjde vše podle plánu, roušky a respirátory by měly dorazit během během několika následujícíh dní. Ochranné pomůcky budou kromě veřejnosti sloužit zejména pracovníkům v souciálních službách a lidem nasazeným v první linii.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu