• Načítám...
>

Praha vyčlení lůžka seniorům a zřídí odběrové místo

  • 3. dubna 2020,
  • 18:02,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha reaguje na mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. To uložilo krajům, aby vyčlenily v nemocnicích lůžka pro seniory nakažené koronavirem, kteří využívají sociální služby. Na sto tisíc obyvatel má Praha vyčlenit šedesát lůžek. Pražské nemocnice ale v tuto chvíli podle slov primátora Zdeňka Hřiba nemají k dispozici ani jedno.

Reklama

Nařízení ministerstva zdravotnictví z prvního dubna určuje krajům a primátorovi hlavního města vyčlenit na svém území nemocniční lůžka pro seniory, kterým jsou poskytovány sociální služby a u nichž se prokázala nákaza koronavirem. Celkem jich má Praha vyčlenit šedesát na sto tisíc obyvatel, protože ale neprovozuje žádnou nemocnici, musí vyčlenění nařídit nemocnicím, které provozuje sám stát. 

"To znamená, že nám vlastně ministerstvo zdravotnictví přikázalo, abychom vyčlenili lůžka v nemocnicích, které samo provozuje. Nechápu, proč to neudělali sami, ale to závažnější je, že když jsme tedy kontaktovali nemocnice, tak nám bylo sděleno, že počet lůžek, které mohou pro tyto seniory vyčlenit je nula. Tohle je klasický příklad, kterým stát  přenáší ten chaos, který vzniká na vládní úrovni, na úroveň krajskou," říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy. 

Praha požádala ministerstvo zdravotnictví o součinnost, zatím se ale nedočkala žádné odpovědi. Město tedy podle krizového zákona nařídí ministerským nemocnicím, aby lůžka vyčlenily. Počty lůžek se přitom bude snažit spravedlivě rozdělit. Praha také zřídí další odběrové místo, to bude už od pondělí fungovat na pražském výstavišti a zajišťovat ho bude městská poliklinika Praha. 

" Bude to tedy pouze pro vyšetření z auta, nikoliv pro pěší. Taky by lidé neměli přijíždět s dětmi do deseti let, protože odběr z auta u dětí je komplikovaný. Zároveň platí, že klient, který na toto vyšetření přijede, se musí prokázat platnou žádankou," říká David Doležil, ředitel Městské polikliniky Praha.

Pro veřejnost momentálně fungují odběrová místa na Bulovce, v Ústřední vojenské nemocnici, v nemocnici Královské Vinohrady a v soukromé laboratoři v zámečku Veleslavín. V budoucnu pak Praha zvažuje zřídit další odběrové místo v areálu Žlutých lázní. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu