• Načítám...
>

Praha nabídne svá pole ekologickým zemědělcům

  • 7. května 2020,
  • 15:00,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Hlavní město nabídne přes 400 hektarů svých polí pro ekologické zemědělství. Rozhodli o tom pražští radní. Cílem je zlepšit životní prostředí a pomoci v boji se suchem. Více podrobností už v následující reportáži.

Reklama

Hlavní město schválilo vzorové podmínky pro výběrová řízení na pachty zemědělských pozemků. Praha také vyhlásí v nejbližší době výběrová řízení na celkem 31 bloků pozemků s rozlohou necelých 400 hektarů. Cílem je zlepšit životní prostředí a pomoci v boji se suchem. 

"Na území Prahy máme přibližně 16 tisíc hektarů zemědělské půdy a z toho asi desetina je v majetku hlavního města nebo ve správě městských částí. My jsme už v loňském roce velkou část těch pachtovních smlouv vypověděli a nyní budeme soutěžit nové pachty. Důvodem je to, že chceme, aby zemědělci dodržovali pravidla ekologického zemědělství, která jsme vytvořili a schválili, " říká Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Mezi pravidla bude patřit například zákaz používání pesticidů a chemikálií či nutnost rozčlenit pozemek pomocí takzvaných travnatých mezí. A neméně důležité bude také dodržování předem daných osevních postupů.

"Používání určitých plodin a meziplodin znamená, že ta půda bude poměrně krátkou dobu bez pokryvu, kde se samozřejmě zvyšuje teplota a prašnost, " říká Dan Frantík, vedoucí odd. péče o zeleň MHMP.

"Je to o tom šetrném ekologickém hospodaření, které bychom chtěli do budoucna zavést a všech polích. A to včetně těch, které Praha nevlastní, " říká říká Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Pozemky, které Praha pronajme, budou rozděleny do celkem 37 bloků.  Smlouvy zájemcům město nabídne na pět let. Nabídky zemědělců budou podle vedení magistrátu hodnoceny z pohledu kritéria nabídnuté výše pachtovného, jeho minimální výše ale stanovena není. Jasno v tom, kolik zemědělců či sdružení se do této soutěže přihlásilo bude podle vedení magistrátu na jaře. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu