• Načítám...
>

Městské lesy připravují seno pro zvířata

  • 4. července 2020,
  • 11:58,
  • PRAHA,
  • Jana Holubová

Městské lesy v těchto měsících vyrábějí seno pro zvířata v záchranné stanici a zookoutcích. Během jednoho období si býložravci pochutnají na téměř osmdesáti tunách sena. Ty se sváží z luk v lesních úsecích Chuchle, Hostivař a Šárka.

Reklama

Až 4000 balíků sena vyprodukují během léta Lesy hlavního města Prahy. Devadesát procent sena putuje do záchranné stanice pro volně žijící živočichy a lesních zookoutků. Kromě lesních úseků Chuchle a Šárka produkují seno také na lukách v Hostivaři.

"Tady na lesnickém úseku máme kolem 32 hektarů luk. To sekáme kolem deseti, patnácti hektarů na sena, zbytek luk se seká pro rekreační účely. To znamená, že jakmile nám tráva vyroste kolem deseti, dvaceti centimetrů, kosíme ji, aby návštěvníci plochu mohli využívat pro rekreaci," řekl nadlesní Lesů hl. m. Prahy Josef Holeš. 

 Aby bylo možné balíky sena vyrobit, je třeba vyčkat na vhodné počasí. Letos začalo zpracovávání po vydatných deštích.

"Když to po dni, dvou vyschne, tak se to kosí, tak se to shodí, jak se říká. Pak se to zhruba jednou nebo dvakrát denně, podle toho, jaké je počasí, otáčí traktorem. Máme velké obracáky na seno," vysvětlila Zuzana Zajícová, lesní v úseku Hostivař.

Následně se čeká, až seno dostatečně vyschne, aby se mohlo začít s balíkováním. Balíky jsou kvůli jednodušší přepravě menší, než bývá na lukách běžné. Váží kolem dvaceti kilogramů.

"Zaměstnáváme i ženy, tak aby s nimi mohly manipulovat. Svážíme je na sběrné místo, většinou máme největší zookoutek v Chuchli, kde se skladuje většina a pak v záchranné stanici v Jinonicích," dodal nadlesní Lesů hl. m. Prahy Josef Holeš.

Seno slouží jako krmivo zvířatům, která kvůli trvalému handicapu není možné vypustit zpět do volné přírody. Letos je díky vydatným dešťům seno vyráběno z obzvláště kvalitní trávy.

"Je lepší, je delší, má větší listy. Ta voda tomu opravdu přidala, takže si myslím, že budeme mít letos rekordní úrodu, že se to opravdu povedlo," zhodnotila Zuzana Zajícová, lesní v úseku Hostivař.

Zásoby sena by měly zvířatům do příštího roku bez problému vydržet. Důležité pro ně budou hlavně v zimních měsících, kdy je nedostatek čerstvé pastvy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu