• Načítám...
>

Botanická zahrada žije jehličnany

  • 2. července 2020,
  • 9:53,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Jehličnany obývají naší planetu už od prvohor. Více o nich se můžete dozvědět právě teď v botanické zahradě. Tam si můžete prohlédnout třeba i největší nebo tu nejmenší šišku.

Reklama

Jehličnany - to je výstava, kterou v současnosti můžete vidět v pražské Botanické zahradě. Výstavu se snažili její tvůrci pojmout komplexně.

"Zahrnuje jak jehličnany mírného pásma, tak i jehličnany subtropů a tropů. Jsou to živé exempláře, které můžeme vidět ve venkovních sbírkách nebo ve skleníku. Výstava je doplněna i o přírodniny z jehličnanů. Je tady ukázka šišek. Největší, nejtěžší nebo nejmenší šišky," popisuje kurátor dřevin, Tomáš Vencálek.

V rámci výstavy mohou návštěvníci projít osmi tématickými zastaveními, kde se toho o jehličnanech hodně dozvědí. Na těchto informačních panelech bude nejmladší návštěvníky doprovázet obrázky ze čtyřlístku.

"Dostal jsem scénář, podle kterého jsem to kreslil. Mnoho jsem si tam toho nevymýšlel a myslím, že to dopadlo moc hezky a jsem spokojen," říká autor komiksu Čtyřlístek, Jaroslav Němeček.

Kmotry výstavy se stalo hned několik osobností, mezi nimi například i tenistka Lucie Šafářová nebo herec Miroslav Etzler.

"Já mám moc rád stromy, nejsem ten objímač, ale jsem člověk, který se na ně moc rád kouká. Mám rád staré stromy. Viděl jsem sekvoje, to jsou jehličnany, které mají přes sto metrů výšky a byl bych moc rád, kdyby to nebyla minulost. Protože se otepluje, otepluje se i tady u nás a mám pocit, že těm stromům to neprospívá," komentuje herec, Miroslav Etzler.

"Je mi ctí být patronkou. Mám ráda jehličnany, na zahradě mám jeden cedr. Moc ráda také jezdím do přírody. A projít se jehličnatým lesem, dole ty mechy, krásně to voní, to miluji," doplňuje tenistka Lucie Šafářová.

Expozice věnovaná jehličnanům bude v botanické zahradě k vidění až do 30. srpna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu