• Načítám...
>

Designéři nabízejí Praze nový vizuální styl

  • 11. července 2020,
  • 19:38,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Současné logo hlavního města Prahy a jeho celková vizuální identita je už dvacet let stará. Logicky se proto začíná mluvit o změně. Vedení hlavního města je ale zatím opatrné a proto mluví spíše o evoluci, než revoluci. Přesto se novinkám nebrání. Z tohoto důvodu se už objevil první, byť neoficiální a neschválený návrh, který má na svědomí designérské studio Kontra. Pojďme se na něj společně podívat.

Reklama

Současné logo a vizuální stránku hlavního města má na svědomí designér Aleš Najbrt. A přesto, že je jeho práce nadčasová, pomalu se začíná mluvit o modernější variantě. A přestože zatím nebyla uspořádána žádná soutěž, na pražském magistrátu věří, že ke změnám by mohlo dojít ještě v rámci mandátu současné koalice.

„Město Praha má vizuální identitu dvacet let starou a to s sebou přináší určité nevýhody a komplikace. Například není vyjasněný přesný vztah mezi logem hlavního města a znakem. Znak se navíc ještě štěpí na malý a velký,“ vysvětluje, proč by se Praha případným změnám nebránila, zastupitel hlavního města Prahy - Martin Benda.

Designérské studio Kontra proto přišlo s návrhem, jak vizuální stránku proměnit a pokud možno i více sjednotit.

„Jednak jsme chtěli ukázat co umíme, a zároveň jsme Praze chtěli dát dárek na uzdravení po pandemii koronaviru. Myslíme si, že je nejvyšší čas, aby město povstalo hezčí a krásnější. Ideálně s novou vizuální identitou,“ představuje své plány zakladatel studia Kontra - Adam Ondráček.

A designéři se do toho pustili opravdu takříkajíc z gruntu a ze současné vizuální podoby nezůstal prakticky kámen na kameni.

„Současné logo je jenom čtverec s textem. Nyní pracujeme se symbolem srdce jako srdce Evropy, ale pracujeme i s korunou z lipových listů a také s erbem, který odkazuje na královské město,“ říká grafická designérka - Markéta Steiner. 

Zmizela i typická červená barva, kterou nahradila žlutá. Jde ale zatím pouze o návrh a o vítězi pak rozhodne případná soutěž. Jestli vůbec bude a kdo ji nakonec vyhraje, to ale ukáže až čas. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu