• Načítám...
>

Smart řešení jsou v Praze rozšířenější

  • 22. července 2020,
  • 23:47,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Projekt Smart Prague již několik let usnadňuje pražanům život v metropoli. Díky tomuto konceptu je např. jednodušší nákup jízdenek prostřednictvím aplikace PID lítačka. Tu využívá již téměř 100 tisíc pražanů.

Reklama

Společnost Operátor ICT již od roku 2016 spolupracuje s pražským magistrátem na projektu Smart Prague. Ten má za cíl zlepšit a zjednodušit pražanům život ve městě.

"Vnímáme to jako velmi důležité, zavádět chytrá řešení a moderní technologie do města. Můžeme zmínit např. senzory v odpadových nádobách, kde si možná pražané již všimli toho, že v některých odpadových nádobách jsou právě taková chytrá řešení, která umožňují měřit naplnění těch nádob. To samozřejmě umožňuje významně optimalizovat ty svozové trasy tak, aby se nevyvážely prázdné kontejnery," říká Michal Fišer, ředitel společnosti Operátor ICT.

Za zmínku stojí také aplikace PID Lítačka. Tu má ve svých mobilech staženo již téměř 100 tisíc pražanů.  

"My dnes už umožňujeme právě díky prostřednictvím mobilní aplikace nákup jak jednorázových jízdenek, tak vlastně ten e-shop jsme přenesli do mobilu kompletní, tzn. je možné si koupit kupony na MHD a samozřejmě se prokazovat tím mobilním telefonem při kontrole revizorů. Pro návštěvníky máme před spuštěním projekt Pražské turistické karty, která bude umožňovat úplně stejným způsobem, na stejném principu, nákup jak jízdného, tak i vstupy do turistických atrakcí do lokalit Pražského hradu atd.," říká Michal Fišer, ředitel společnosti Operátor ICT.

Zároveň se připravuje několik projektů, které souvisí s rozvojem elektromobility v Praze. 

"My jsme k tomu přistoupili principem tzv. on demand, tzn. vybudujeme nějakou základní infrastrukturu elektro nabíječek v Praze. Poté na základě dalších analýz, na základě požadavků konkrétních uživatelů budeme dobudovávat nebo město bude budovat elektro nabíječky v těch konkrétních lokalitách, kde je to potřeba a kde lidé potřebují dobíjet," říká Michal Fišer, ředitel společnosti Operátor ICT.

Na začátek září plánuje Operátor ICT ve spolupráci s pražským magistrátem spustit tzv. Portál Pražana. Sloužit by měl k pohodlnému vyřízení téměř všech úředních záležitostí online. Z pohodlí domova tak budeme moci např. zaplatit pokutu, podat žádosti a další.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu