• Načítám...
>

Národní muzeum přibližuje osobnost Štefánika

  • 23. července 2020,
  • 16:39,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Národní muzeum zve na výstavy Milan Rastislav Štefánik – generál, osvoboditel. Ta ukazuje významnou osobnost českých dějin i z jiných úhlů, než jak je běžné. Přibližuje například jeho vědecké výpravy a k vidění jsou také vzácné předměty, které z cest přivezl.

Reklama

Osobnost Milana Rastislava Štefánika poodhaluje nová výstava v nové budově Národního muzea. Významnou personu nejen českých dějin, která letos slaví sto čtyřicet let od narození, přibližuje expozice Milan Rastislav Štefánik. Generál, osvoboditel.

„Generál Milan Rastislav Štefánik získal francouzské občanství a sloužil ve francouzské armádě. Tam také dostal tento nejvyšší vojenský titul. Opravdu byl tedy jmenován generálem. A osvoboditel je z toho důvodu, že společně s Masarykem a Edvardem Benešem má zásluhu na tom, že Československo bylo uznáno jako samostatný stát Francií, Británií a Itálií," říká Marek Junek, ředitel Historického muzea NM.

Návštěvníci si mohou prohlédnout také cenné předměty, které si Štefánik dovezl z cest po světě, nebo je na svých výpravách osobně používal. Také tu dokumentují jeho osobnost a zájmy.

„Tyto sbírky Československý stát v roce 1921 vykoupil a jsou součástí sbírek muzeí na Slovensku. Takže návštěvníci opravdu uvidí dotýkané předměty, které Štefánika doprovázely celý život. Velmi zajímavé jsou předměty, které sbíral. Byl vášnivý cestovatel, takže dovážel různé předměty z Oceánie, Ameriky nebo z Blízkého východu. Máme tady také předměty, které dokumentují jeho vědeckou kariéru, protože Štefánik patřil mezi nejvýznamnější astronomy počátku dvacátého století. Lidé se tak mohou podívat na dalekohled, kterým například pozoroval zatmění slunce,“ dodává Marek Junek.

Důležitou součástí výstavy je pak také kult osobnosti Štefánika, který se začal rozvíjet zejména po jeho smrti, ale také snaha komunistického režimu, aby se na jeho odkaz co nejdříve zapomnělo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu