• Načítám...
>

Divadlo Říše loutek letos slaví 100. výročí

  • 16. srpna 2020,
  • 10:04,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

100 let od svého založení slaví v tomto roce Divadlo Říše loutek. Ve svém repertoáru má celkem 15, převážně autorských her. Dům U Zlatého prstenu Muzea hlavního města Prahy nyní nabízí výstavu, která mapuje historii tohoto divadla.

Reklama

Říše loutek patří mezi jedno z nejstarších pražských loutkových divadel. Založeno bylo v září roku 1920. V současné době sídlí v budově Městské knihovny v Praze 1, kde byly prostory vybudované speciálně pro loutkovou scénu.

"První představení se hrálo 26. září roku 1920. Divadlo bylo založeno ve zrušené školní kapli v Bubenči. Druhý významný rok je pro Říši loutek rok 1928. Tehdy jsme se přestěhovali do těchto prostor kde působíme až dodnes," popsal Jan Novák, archivář Říše loutek.

Divadlo má ve svém repertoáru patnáct, převážně autorských her. Nejnovější, která byla uvedena u příležitosti 99. výročí od založení, se jmenuje Ježečci.

"Jedná se o pohádku pro nejmenší diváky  a je o ježčí rodině. Měli by v ní účinkovat především naši mladí členové, a některé děti by tam měly přejít i z dětského souboru," upřesnila Žofie Janatová, předsedkyně Říše loutek.

V období Vánoc divadlo do svého repertoáru navíc zařazuje speciální vánoční hry, kterými přibližuje adventní tradice.

Každá hra, která se v Říši loutek hraje má své vlastní loutky. Ty jsou vyráběné na zakázku.

"Některá jich má více, jiná méně. Používáme všechny druhy loutek. Maňásky, marionety, a tak dále," uvedla  Žofie Janatová, předsedkyně Říše loutek.

Divadlo letos slaví 100. výročí. U této příležitosti uspořádalo výstavu. Dům U Zlatého prstenu Muzea hlavního města Prahy je jejím hostitelem. Návštěvníci zde mohou vidět vývoj loutek od roku 1920 až po současnost. Nechybí ukázka kostýmů, které bylo možné u původních loutek vyměňovat.

"Náš principál Vojta Sucharda loutky vyřezal a jeho manželka Anna Suchardová Brichová na ně navrhla a ušila kostýmky. Loutky převlékali," upřesnila Žofie Janatová, předsedkyně Říše loutek.

Kromě loutek a kostýmů je možné na výstavě vidět například také fotografie, návrhy a ukázky dekorací z představení. Pro návštěvníky jsou připraveny rovněž dvě obrazovky. Jejich prostřednictvím může divák nahlédnout do historie a prostor divadla.

"Je tam ukázka toho, jak vypadá hlediště, jeviště, zákulisí, jak se vodí loutky. Druhá je z období kdy  naši předchůdci začínali hrát v Korunovační ulici na Letné," dodala Žofie Janatová, předsedkyně Říše loutek.

Více informací nejen o výstavě, ale i o představeních, která se v Říši loutek hrají,  a to včetně jejich termínů, naleznete na webových stránkách divadla.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu