• Načítám...
>

Alfons Mucha se vrací do Obecního domu

  • 20. srpna 2020,
  • 16:58,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Obecní dům hostí výstavu věnovanou dílu Alfonse Muchy - iMucha. Jde o nejrozsáhlejší a nejkomplexnější sbírku, kterou u nás můžete vidět. Základem celé výstavy jsou moderní technologie a díky digitalizaci tak dílo Alfonse Muchy doslova ožívá návštěvníkům před očima.

Reklama

Nejrozsáhlejší sbírka díla Alfonse Muchy se po sedmi letech vrací do Obecního domu. A slavná kolekce originálních plakátů a dalších neméně ohromujících artefaktů secesního mistra se do Praha vrací v nové originální podobě. Výstava dostala název iMucha.

"My jsme úplně změnili koncepci a kladli jsme důraz na zážitek jako takový při procházení té výstavy, to znamená, že je to posunuté od okamžiku, kdy divák nestuduje jen plakáty a jednotlivá umělecká díla, ale výstava je pojata jako zážitková událost od vstupu po výstup," řekl Karel Srb, kurátor výstavy. 

"Ten projekt iMucha vznikl z toho důvodu, že jsme chtěli trošku sledovat ty trendy, které jsou ve světě, to znamená ta digitalizace těch originálních děl slavných autorů už probíhá a my tím, že máme největší sbírku Muchy na světě, tak to pro nás bylo takovou přirozenou výzvou, že se pustí do tohoto projektu té digitalizace a jsme rádi, že uvádíme iMucha v takové světové premiéře, kdy ten Mucha bude rozpohybován," řekl Richard Fuxa, autor projektu. 

Díky moderním technologiím tak doslova dílo Alfonse Muchy ožívá návštěvníkům před očima.

"Je tam i rozpohybovaný sám Alfons Mucha, který mluví z obrazu. Jeho slova namluvil v angličtině Pierce Brosnan a v češtině Jiří Dvořák. Potom jsou tam sekce čistě projekční, z těch dekorativ jsme vzali nějaké prvky, které levitují po stěně. Nejzajímavější je asi rozpohybovaná Slovanská epopej ve velkoformátové projekci na třech stěnách, které se spojují v jeden obraz a je to podkreslené hudbou," řekl Richard Fuxa. 

Jeden z cílů výstavy je přiblížit Alfonse Muchu a jeho dílo mladé generaci. A to díky moderní technologii a digitálnímu řešení výstavy, které měl na starosti Michal Dvořák.

"Troufám si říci, že jsme se snažili tu jeho energii převtělit do současných technologií. On by to možná udělal sám, kdyby tu možnost měl. My se tomu snažíme dát novou formu a emoci. Troufám si říci, že se nám to celkem povedlo," řekl Michal Dvořák, autor digitálního řešení výstavy. 

"Je to takový Mucha v kostce, takže kdo na tu výstavu přijde, tak uvidí skoro komplexního Alfonse Muchu," řekl Karel Srb. 

Výstava bude v Obecním domě k vidění až do února roku 2023. Pak s ní pořadatelé chtějí objet celý svět.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu