• Načítám...
>

Praha zpřísní kontrolu udělených dotací

  • 24. srpna 2020,
  • 16:42,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Praha zpřísnila podmínky pro udělování a kontrolu schválených dotací. Hlavní město například zvýšilo zpětnou kontrolu u dotací nad jeden milion korun. Nová pravidla nastavila i pro individuální dotace, které bude udělovat na základě systému, kterým schvaluje například granty.

Reklama

Praha zpřísňuje podmínky pro udělování dotací. Nová pravidla posvětila rada hlavního města. Magistrát chce mít větší přehled o tom, jak jsou peníze města investovány. Nově tak budou muset se změnami počítat například příjemci dotací, které převýší jeden milion korun.

"Bude prováděna primárně u dotací nad jeden milion korun, kde úspěšní žadatelé budou muset zpětně doložit, jak dotace naplnila účel, pro který si o peníze žádali. Další část se týká individuálních dotací, kde jsou nastavena nově pravidla. Například tak, že žádosti budou nějak bodované na základě kritérií ,jaké jsou z těch nejblíže příbuzných grantových programů," popsal Adam Zábranský, radní hl. města Prahy.

Hodnotit individuální dotace pak budou nejméně dva magistrátem určení lidé. Metropole tak chce dát udělování systém, který doteď chyběl.

"Je to docela důležité téma, protože Praha ročně přiděluje dotace vyšší nežli jedna miliarda korun. Od počátku volebního období se snažíme postupně umenšovat objem peněz, které putují do individuálních dotací, které nemají žádná pravidla nebo jsou velmi volná. Na rozdíl od grantových programů, které jsou mnohem objektivnější, transparentnější. Je tam nějaký jasný hodnotící proces ," dodal Adam Zábranský, radní hl. města Prahy.

Žádosti o peníze pak bude magistrát také hodnotit a zveřejňovat. A to na portálu otevřených dat. Každý si tak podle vedení Prahy bude moci snadno ověřit, že se jednotlivé granty udělují na základě objektivních kritérií.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu