• Načítám...
>

PVK nasadí do ulic Prahy recyklační vůz na bioCNG

  • 26. srpna 2020,
  • 0:00,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Vozový park společnosti Pražské vodovody a kanalizace se rozšířil o nový speciální vůz. Recyklační vozidlo na vysokotlaký proplach a čištění kanalizace je poháněn bioCNG. Praha tak i díky městským společnostem plní klimatický závazek o snižování emisí CO2.

Reklama

Nový vůz s pohonem na bioCNG za přibližně 13 milionů korun teď budou Pražané vídat v ulicích metropole. Vůz bude proplachovat a čistit kanalizace a díky moderním technologiím zároveň šetřit ovzduší, životní prostředí, a také peníze.

"Čištění se aplikuje tak, že se do kanalizace spustí vysokotlaká tryska. Má 200 barů. Tryskou se vytvoří tlakový trychtýř, který hrne usazeniny zpátky k místu, kde se nachází vozidlo. Tam je vývěva, která provádí recyklaci vody. Prostřednictvím odstředivky se odpojí voda od pevné frakce. Pevná frakce se odveze a voda se používá dál v trysce k dalšímu čištění," popsal Petr Mrkos, generální ředitel PVK.

Ročně tak vozidlo ušetří zhruba deset tun CO2 a do pražského ovzduší vypustí o padesát osm procent méně škodlivin, nežli auto s naftovým pohonem.

"Toto vozidlo nejen že nám kanalizaci vyčistí, ale vyčistí samo vodu  v zásobníku. Je dvoukomorové. V jedné je voda, kterou používá na tlakové čištění. Ve druhé je kal, který odsaje z kanalizace. Takové vozidlo nemusí několikrát za den jet k hydrantu a nabrat novou vodu. Je to první vozidlo tohoto typu nejen v České republice, ale je mezi prvními i v Evropě," upozornil Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. města Prahy.

Pražské vodovody a kanalizace chtějí postupně takto obměnit celý vozový park. Ročně by tak ušetřily až šest set tun emisí CO2. Praha tak i díky městským společnostem snižuje emise CO2, které slíbila regulovat v rámci klimatického závazku. Až osmdesát procent znečištění vzduchu v Praze způsobuje právě doprava.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu