• Načítám...
>

V Pralese se slavily dožínky

  • 31. srpna 2020,
  • 18:42,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Obilí je už sklizené a tak si návštěvníci Ekocentra Prales mohli vyzkoušet, jak se takové obilí zpracovává. Kromě mlácení si návštěvníci dožínek mohli zkusit třeba mletí zrna a z mouky si nakonec mohli upéct placky na ohni.

Reklama

Ekocentrum Prales hostilo Dožínky. A pro návštěvníky si tu připravili praktickou ukázku toho, jak se dělá mouka.

"Na prvním stanovišti vymlácení obilí, na druhém stanovišti máme čistění obilí a pokračujeme s mletím obilí. Děti i rodiče si tu mohou vyzkoušet mletí zrní na mouku a s tou hotovou moukou mohou odejít do altánu, kde máme rozdělaný oheň a v tom stanovišti si mohou upéct obilné placky. Kromě toho tady máme ukázku strojů, aby viděli, jak to dřív probíhalo," řekl Lukáš Janura, referent ekologické výchovy LHMP. 

Dožínky jsou ve slovanské lidové kultuře svátek sklizně slavený na konci žní a mají patrně předkřesťanské kořeny.

"Jakmile je obilí sklizené, tak následuje dožínková oslava. To je oslava, kdy hospodář pozve všechny dělníky, kteří mu přinesou dožínkový věnec a je to jako ukončení sezóny se spoustou jídla a pití," řekl Lukáš Janura. 

Největší úspěch na dožínkách v Pralese slavily placky, které si děti vyráběly z čerstvě namleté mouky a vody a všichni si na nich pochutnali.

anketa

Ač byly slavnosti letos kvůli omezením menší než v předešlých letech, stejně do Ekocentra Prales přišlo několik desítek zvědavců nejrůznějšího věku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu