• Načítám...
>

Mostecká věž připomíná také svatováclavský zázrak

  • 20. října 2020,
  • 15:40,
  • PRAHA,
  • Jan Varga

Mostecká věž nad Karlovým mostem připomíná místo, na kterém došlo k zázraku. Právě tady měla být družina, která převážela Václavovo mrtvé tělo, odříznuta vysokou rozbouřenou vodou Vltavy. Legendy ale praví, že se voda uklidnila, aby mohlo být tělo v pořádku převezeno přes řeku. Karel IV., který se k přemyslovské tradici hlásil, tady proto nechal vystavět věž.

Reklama

S českým knížetem Václavem je spojeno mnoho legend. Po zavraždění svatého Václava zůstalo jeho tělo pohřbeno tři roky ve Staré Boleslavi. Pak jeho ostatky nechal do Prahy převést sám jeho vrah kníže Boleslav. Svatováclavské legendy tvrdí, že během převozu těla po královské cestě mělo dojít hned k několika zázrakům. Ten první se měl odehrát u Vltavy, v místě, kde dnes stojí Mostecká věž. 

"Když přišli sem k řece, tak tady ještě nestál žádný kamenný most, byl tady nějaký dřevěný, ale byla vysoká voda a ten most byl zaplavený a pak se stal zázrak, že když přinesli to tělo, tak se podle té legendy voda uklidnila a bylo možné překonat řeku. Tudíž na tom místě svatováclavského zázraku byla postavena tato věž," řekl David Černý, publicista a spisovatel. 

Tu nechal postavit Karel IV., který byl po své matce Elišce Přemyslovně přímým potomkem svatého Václava. K Přemyslovské tradici se Karel hrdě hlásil. 

"Ten důvod byl takový, protože mu maminka přinesla něco, co do té doby neměl a to královskou korunu," řekl David Černý. 

Na Mostecké věži je dodnes k vidění rodový znak Přemyslovců i Lucemburků a v klenbě znázorněna svatováclavská koruna. Václavův odkaz připomínal také sloup, který kdysi stál uprostřed královské cesty. 

"Ten sloup původně stál na začátku mostu uprostřed cesty a byl tam proto, aby ho každý musel obejít a vzdát tak symbolicky hold tomu nejvýznamnějšímu českému světci sv. Václavovi," řekl David Černý. 

Sloup ale musel z původního místa ustoupit, aby nepřekážel při výstavbě. V roce 1848 se totiž na počet pěti set let od založení Karlovy univerzity přestavěl prostor dnešního Křižovnického náměstí a přibyla zde podesta, na které dnes stojí socha Karla IV. Svatováclavský sloup tak našel útočiště na rohu sousedního kostela svatého Františka z Assisi. 



Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu