• Načítám...
>

Na Letenské pláni vznikne nové jezero

  • 19. října 2020,
  • 17:41,
  • PRAHA,
  • David Wilczek

Na Letenské pláni plánuje hlavní město vybudovat nové jezero. To bude sloužit nejen k relaxaci, ale hlavně k zavlažování okolní krajiny. Pokud půjde vše podle plánu, návštěvníci parku by mohli tento přírodní prvek obdivovat už v druhé polovině příštího roku.

Reklama

Zhruba v těchto místech Letenské pláně plánuje pražský Magistrát vybudovat jezírko o velikosti půl hektaru. To bude sloužit jako zásobárna vody pro zavlažovaní okolní krajiny. 

"Celý ten svah je poměrně suchý. Na té Letenské pláni, kde není žádná závlaha, se v rámci boje se suchem snažíme zvyšovat počet vodních ploch, nejen v okrajových částech města, ale i uprostřed," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy. 

Voda do něj bude čerpána přes jednu ze tří pracovních šachet Rudolfovy štoly z 16. století.

"Voda poteče gravitačním vodovodem v délce přibližně 1 kilometr. Toto potrubí bude napájet jezírko samotné, nejvyšší náklady jsou spojené se zatěsněním dna toho jezírka, kde bude muset být nějaké jílové dno, aby se ta voda nevsakovala a potom z toho jezírka budeme zavlažovat všechny ty travnaté plochy v okolí," řekl Petr Hlubuček.

V současné době čeká hlavní město na stavební povolení, které by mělo získat ještě letos. Realizace by měla začít už na jaře příštího roku. S tím, že náklady by se měly pohybovat kolem 10 milionů korun. 

"To, co bude nejzásadnější a co i návštěvník Letenských sadů uvidí, bude postaveno v příštím roce a plně funkční bude ten systém v roce 2022," řekl Petr Hlubuček. 

S budováním dalšího nového jezera zatím pražský Magistrát nepočítá. Soustředit se chce spíše na odkup zanedbaných rybníků a jejich následnou revitalizaci. Tak, aby byly schopné zadržovat více vody, které je v poslední době nedostatek. V rámci boje proti suchu plánuje hlavní město taktéž vybudovat podzemní nádrže zachycující dešťovou vodu či rozšířit uliční stromořadí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu